UNS i DNKiM:Policija da utvrdi ko preti novinaru Tvrdišiću

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) zatražili su danas da se utvrdi ko je preko društvene mreže Fejsbuk pretio Željku Tvrdišiću, predsedniku DNiKM , dopisniku Tanjuga iz Kosovske Mitrovice i glavnom i  odgovornom uredniku Kontakt Plus Radija.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuju pokušaj zastrašivanja predsednika Društva novinara Kosova i Metohije, dopisnika TANJUG-a i urednika Kontakt plus radija iz Kosovske Mitrovice, Željka Tvrdišića preko poruke poslate na Fejsbuku. U poruci Tvrdišiću, pored ostalog stoji: “Nemoj slučajno da si 'opleo' po ovim ljudima (sa Severa) sa liste za parlamentarne izbore.”.

UNS i DNKiM zahtevaju od policije da pokrene istragu i utvrdi ko stoji iza Fejsbuk naloga “Inicijativa Kosovska Mitrovica” sa kojeg je ova poruka poslata.
 
Tvrdišić je saopštio da poruku smatra klasičnim pritiskom i pokušajem da se ograniči njegov rad, a samim tim i sloboda javnog informisanja. On je slučaj prijavlio Kosovskoj policiji kao i policijskoj službi u Raški.
 
„Tragično je što je preteća poruka upućena od strane nepoznate osobe koja administrira FB profilom koji promoviše i zastupa stavove jedne 'građanske' inicijative. Podsećam da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem u Srbiji zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora“, kazao je Tvrdišić.
 
UNS I DNKiM podsećaju da je prošle nedelje u dvorištu porodične kuće u Kuršumliji oštećen automobil novinarke Dragane Zečević koja dugi niz godina izveštava sa Kosova i Metohije, a da policija još uvek nije otkrila počinioce.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.