UNS i DNKiM: Zaposleni u Opštini Gračanica da prestanu sa ometanjem i pritiscima na novinare

FOTO: Ilustracija/KoSSev

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog, kako su naveli, ometanja na radnom zadatku snimatelja Radio Kim, Živorada Arsića od strane zaposlenog u Opštini Gračanica, Miloša Stevića. Iz ovog Udruženja zahtevaju da takva praksa prema novinarima i medijskim radnicima – prestane.

„Juče ujutru, oko 8.30 bio sam na terenu sa koleginicom, gde smo pratili polazak okupljenih iz Lapljeg Sela na protest u Rudaru. Prišao mi je zaposleni u Opštini Gračanica Miloš Stević, tražeći da prekinem sa snimanjem. Rekao sam da neću to da uradim i da imam pravo da snimam. On se tada okrenuo i otišao”, naveo za UNS snimatelj Radio Kim Živorad Arsić.

Urednica istog medija, Zorica Vorgučić, u izjavi za UNS kazala je da to nije prvi put da ekipa njihovog medija doživljava neprijatnost od istog zaposlenog u Opštini Gračanica.

„Pre dve godine naš snimatelj Arsić doživeo je sličnu neprijatnost od iste osobe dok je bio na radnom zadatku. Tada je, ispred zgrade Opštine, na Novogodišnjem humanitarnom bazaru, čiji je Stević bio organizator, zabranio ekipi naše medijske kuće snimanje rekavši da ‘Kim ne može da snima’”, kazala je Vorgučić.

UNS i DNKiM sada pozivaju pre svega institucije, ali i pojedince da, ističu, prestanu sa pritiscima i diskriminacijom novinara i medija i da se medijskim radnicima omogući rad.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.