UNS i DNKiM: Srpska lista da prestane sa selekcijom srpskih medija na Severu Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije protestuje zbog ponovne selekcije kosovskih medija na srpskom jeziku. Osim Televizije Most i portala Kosovo Onlajn, ostali srpski mediji na severu Kosova su za današnju konferenciju za novinare mogli da saznaju od televizije Pink umesto od Srpske liste koja je bila organizator ovog događaja.

Konferencija za medije je bila posvećena razgovorima čelnika Srpske liste sa predsednikom Srbije u vezi sa suspenzijom direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Đurića od strane vršioca dužnosti generalnog direktora Kosovske policije.

Suspendovani Đurić se i prekjuče na konferenciji za medije koju je organizovala Srpska lista, povodom odluke o preregistraciji srpskih tablica, obratio isključivo odabranim medijima – Kosovo Onlajn i TV Most.

UNS i DNKiM pozivaju Srpsku listu da ne pravi selekciju novinara i da na događaje koje organizuje poziva sve medije, bez diskriminacije.

UNS i DNKiM podsećaju Srpsku listu da je veoma važno da svi mediji koji rade na Kosovu i Metohiji, prenesu poruke lidera koji učestvuju u radu institucija u Prištini, posebno u trenutku izraženih tenzija na severu Kosova.

Ranije danas, reagovao je i NUNS. Podsetili su na to da su se u poslednjih godinu dana dva puta obraćali Srpskoj listi s obzirom da redakcije Kosseva i drugih lokalnih medija ne dobijaju obaveštenja o događajima i pozive za konferencije koje organizuje Srpska lista i institucije u srpskom i kosovskom sistemu kojima rukovode kadrovi Srpske liste.

Međutim, NUNS nije dobio nikakav odgovor, niti se situacija po tom pitanju popravila.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.