Kurti ponovo sa Saracinom, traži da međunarodna zajednica kazni Srbiju

saracin i kurti
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se sa specijalnim predstavnikom Nemačke za Zapadni Balkan, Manuelom Saracinom. Centralna tema razgovora bila je bezbednosna situacija na Kosovu nakon sukoba naoružane i uniformisane grupe sa Kosovskom policijom u Banjskoj, u kojem je ubijen jedan službenik, a potom i trojica Srba sa Kosova.

U zvaničnom saopštenju kabineta kosovskog premijera još jednom su naveli da je ono što se dogodilo 24. septembra „teroristički napad u organizaciji i podršci zvaničnog Beograda“.

Razgovarali su o „nastavku destabilizujućih dejstava Srbije duž granične linije“, navodi se u saopštenju.

„Dokazi prikupljeni tokom istraga sprovedenih nakon krivičnog i terorističkog napada dokazuju direktnu umešanost državnih institucija Srbije u ovaj akt agresije na Republiku Kosovo“, kazao je Kurti Saracinu.

Rekao mu je i da bi Srbija trebalo da bude međunarodno sankcionisana i kažnjena.

„Nakon neuspeha oružanog napada sa paravojnim formacijama na čelu sa Milanom Radoičićem, pohod i razmeštanje srpskih vojnih trupa duž granice sa Kosovom bio je sledeći korak institucija Srbije da ugroze teritorijalni integritet naše zemlje i podrže moguću vojnu agresiju na Republiku Kosovo“, kazao mu je ujedno Kurti.

S druge strane, Saracina je obavestio da Kosovska policija, kroz vršenje svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, ostaje angažovana i posvećena garantovanju bezbednosti za sve građane u opštinama na Severu u saradnji sa međunarodnim partnerima i saveznicima.

Kurti se ujedno zahvalio Saracinu na kontinuiranoj i intenzivnoj posvećenosti, kao i poseti – drugoj od sukoba u Banjskoj, odnosno u roku od sedam dana.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.