Unija udruženja iz GR: Kurti da imenuje zamenika predsednika Komisije za nestale iz nevećinske zajednice

Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih u Gračanici
FOTO: RTV Kim

Vest je ažurirana

Unija udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa glavnim sedištem u Gračanici, pozvala je kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da bez daljeg odlaganja imenuje zamenika predsedavajućeg Komisije za nestala lica iz redova nevećinskih zajednica.

Kako navode iz ove Unije, prošla su skoro četiri meseca od kako je imenovan novi predsedavajući ovog tela – Andin Hoti, dok imenovanje njegovog zamenika ili zamenice, uprkos apela porodica i sastancima sa srpskim udruženjima na ovu temu – izostaje.

Poručuju da Kurtija na to obavezuje Zakon o nestalima.

Imaju zahtev i za predsedavajućeg Komisije za nestale osobe.

„Istovremeno pozivamo gospodina Hotija da, nakon imenovanja zamenika predsedavajućeg, u skladu sa Pravilnikom o radu Komisije za nestala lica, uputi zahtev predstavnicima porodica kidnapovanih i nestalih lica da delegiraju svoje predstavnike za tri člana komisije“, naveli su.

Kako dodaju iz Unije, u skladu sa zakonom i pravilnikom, bar jedan od ova tri člana, takođe mora biti predstavnik nevećinske zajednice.

„Pored poštovanja slova zakona, smatramo da je, imajući u vidu najave o intenzivnijim pretragama pojedinih lokacija, sada posebno bitno imati potpuno funkcionalnu, transparentnu i inkluzivnu Komisiju za nestale“, zaključili su.

„Potpredsednik vladine Komisije za nestala lica trebalo bi da bude Srbin, kao i jedan član Komisije“, kazala je u međuvremenu za Kim Silvana Marinković, predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih.

Naznačila je da je za 22 godine ovo udruženje nije imalo samo jednom svog predstavnika u ovom telu, a koji je, kako je kazala, tu ostao vrlo kratko.

„Verovatno njima nije u interesu da neko od nas bude tu. Vidite i sami šta se sve dešava na terenu, da mi apsolutno nismo upoznati sa svim iskopavanjima koja se dešavaju na terenu. Našem Uduženju bi značilo da imamo predstavnika u Komsiji za nestala lica, jer bi imali neke osnovne infomacije. Ovako mi neznamo šta se dešava, do informacija dolazimo jedino putem medija, a te informacije nekada nisu prave i potpune. Kada bi neko od nas bio tu onda bi bili mnogo više obavešteni“, poručila je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.