Krivokapić na večeri sa Vučićem, Ramom i Dimitrovom; O Otvorenom Balkanu: Podržavam korisne inicijative

Vučić Rama Krivokapić Brnabić
FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Najviši predstavnici tri države regiona – Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije borave večeras u Beogradu. Njihov domaćin je predsednik Srbije. Nakon što je albanskom i crnogorskom premijeru pokazao gradilište Kule Beograd u naselju Beograd na vodi, sledeća stanica bila je radna večera. Tamo im se pridružio potpredsednik Vlade Severne Makedonije, a Vučić im je predstavio srpska vina i infrastrukturne projekte.

Albanski premijer, Edi Rama, doputovao je večeras u Beograd kako bi zajedno sa potpredsednikom Vlade Severne Makedonije Nikolom Dimitrovom i srpskim predsednikom učestvovao na sastanku posvećenom inicijativi Otvorenog Balkana.

Njega je na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Rama se potom u društvu predsednika Srbije, kao i crnogorskog premijera koji od juče boravi u srpskoj prestonici, uputio ka Beogradu na vodi.

„Sa Edijem Ramom i Zdravkom Krivokapićem obilazim večeras Kulu Beograd. Nakon toga sledi radna večera na kojoj ćemo, između ostalog, razgovarati i o infrastrukturnim projektima. Dobrodošli u Beograd dragi prijatelji“, oglasio se nešto ranije večeras na Instagramu predsednik Srbije, uz video snimak dočeka gostiju.

Ubrzo zatim priređena je i radna večera, gde je predsednik Srbije gostima predstavio srpska vina.

„Divno veče u restoranu Salon 1905 sa prijateljima iz regiona Edijem Ramom, Zdravkom Krivokapićem i Nikolom Dimitrovim. Ana Brnabić i ja predstavili smo našim gostima odlična srpska vina, a smeli smo da ih uporedimo i sa veoma dobrim francuskim vinima. Naše prijateljstvo je prijateljstvo za budućnost celog regiona“, poručio je Vučić na Instagramu.

Predstavnici Albanije i Severne Makedonije doputovali su večeras u Beograd povodom novih razgovora o Otvorenom Balkanu.

Rama, Dimitrov i Vučić sastaće se zvanično sutra u Palati Srbije u pola 11, dok će sat vremena kasnije biti održana konferencija za štampu. Sastanku trojice zvaničnika prethodiće susret sa predstavnicima kompanija iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kao i sa predstavnicima Atlantskog saveta.

Sa druge strane, crnogorski premijer koji je još juče doputovao u svoju prvu zvaničnu posetu Srbiji, prisustvovao je večeri iako zemlja koju predstavlja još uvek nije članica incijative.

U objavi na Tviteru poručio je da mu je bilo zadovoljstvo što je bio gost na večeri povodom Otvorenog Balakana, ali i da podržava sve korisne regionalne inicijative.

„Iako sam, kao crnogorski premijer, na večeri zastupljen u formatu gosta, podržavam sve korisne regionalne inicijative, naročito kada one dolaze od naših prijatelja i suseda iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, sa ciljem što brže integracije celog regiona u EU“, kazao je Krivokapić.

Crnogorski premijer je, međutim, nešto ranije rekao u intervjuu za Tanjug da Crna Gora nije rekla da neće pristupiti Otvorenom Balkanu, već da slične inicijative već postoje i da se na njih treba fokusirati.

„Ne vidim veliku razliku između balkanskog procesa i Otvorenog Balkana. Jedina je razlika što bismo to mi sami vodili, a sada smo vođeni. Za to sam da imamo samostalnost, ali da postoje institucije koje će imati nadležnost da to obezbede. Ako one postoje u okviru Berlinskom procesa i Saveta za regionalnu saradnju, zašto bi pravili iskorak“, rekao je Krivokapić.

Kako je pojasnio i sada građani Crne Gore granice sa okolnim zemljama prolaze uz ličnu kartu, diplome se nostrifikuju za 10 dana, dok jedini problem predstavljaju radne dozvole mada se, kako kaže i to može „elegantno rešiti“.

Krivokapić se ranije danas obratio medijima u društvu premijerke Srbije, Ane Brnabić, koja je na konferenciji za štampu kazala da je poziv zemljama iz regiona da se pridruže Otvorenom Balkanu i dalje otvoren.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.