UNDP i italijanska ambasada u Prištini potpisali sporazum o programu digitalnih veština

FOTO: UNDP

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ambasada Italije u Prištini, potpisali su juče sporazum o saradnji u podršci mladima iz svih etničkih zajednica na poboljšanju njihovih uslova za zapošljavanje kroz niz prilagođenih obuka za digitalne veštine.

„Da bi se rešio jaz u digitalnim veštinama na tržištu rada, a na osnovu povratnih informacija dobijenih od kosovskih preduzeća, više od 150 mladih ljudi na Kosovu će dobiti pristup raznim obukama za sertifikaciju i izgradnju karijere u narednih 12 meseci“, saopštili su iz UNDP-a.

Preciziraju da paketi obuke uključuju mobilne aplikacije, veb razvoj, inženjering podataka, umrežavanje, digitalni marketing i digitalni dizajn, dok će neki treninzi imati poseban fokus na potrebe turističke privrede u cilju povećanja konkurentnosti i produktivnosti.

„Sa sve većom digitalizacijom ekonomije, postoji snažan potencijal za Kosovo da ubrza rast vođen privatnim sektorom, uključujući i sektor turizma i da iskoristi mogućnosti u regionu, Evropi i šire. Ubrzanje digitalne transformacije zahteva, međutim, raznovrsniji, specijalizovaniji i agilniji skup veština“, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Povodom potpisivanja ovog sporazuma, italijanski ambasador Antonelo De Riu, naglasio je važnost ove inicijative.

„Važnost ove vrste inicijativa je preko potreban međuetnički dijalog i promocija radnih prilika za mlade generacije”, rekao je De Riu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.