Ulica otvorenog srca u Kosovskoj Mitrovici

Ulica otvorenog srca
Foto: KoSSev

Duž gradskog šetališta u Kosovskoj Mitrovici, danas u podne otvorena je Ulica otvorenog srca. Sada već tradicionalno – svakog 13. januara, ovoj manifestaciji najviše se obraduju naši najmlađi sugrađani, koji su imali priliku da uživaju u izvedbama svojih vršnjaka, kako iz mitrovičkih osnovnih škola tako i iz PU „Danica Jaramaz“. Ove godine organizovano je i lomljenje česnice za najmlađe. Nešto kasnije večeras na istom mestu biće organizovan i doček Pravoslavne Nove godine.

Nakon što je Ulica otvorenog srca zvanično otvorena u 12 časova, kulturni program manifestacije otvoren je nastupom učenika osnovne škole „Sveti Sava“ koji su se publici predstavili pesmom o svom gradu. Zatim je usledila i Božićna predstava koju su izveli mališani iz PU „Danica Jaramaz“ a potom i nastup učenika osnovne škole „Branko Radičević“ iz Kosovske Mitrovice.

Ono što je svakako najviše odabralo mališane je lomljenje česnice. Dukat je pripao, Vukašinu Vučuroviću, učeniku četvrtog razreda osnovne škole „Sveti Sava“.

„Mnogo sam srećan što sam dobio zlatnik“, kazao je Vukašin.

Decu tokom čitavog dana, takođe, zabavljaju i klovnovi i animatori iz Hepi trupe ali i slikari koji oslikavaju lica najmlađim posetiocima ove manifestacije.

Na štandovima Ulice otvorenog srca

Kao i prethodnih godina, u ulici Kralja Petra postavljeni su i štandovi na kojima su izloženi proizvodi uglavnom domaće radinosti, ručno pripremljeni proizvodi poput kolača, sokova, slatkiša, zimnice, ali i ručno pletene kape, šalovi, rukavice, izvezeni peškiri.

Dejan Mihajlović
Foto: KoSSev

Dejan Mihajlović, iz Udruženja pčelara „Divlja ruža“ iz Kosovske Mitrovice, bio je jedan od izlagača na današnjoj manifestaciji. Ovaj nagrađivani pčelar, rodom iz Svinjara već deset godina bavi se ovim poslom. Za organski med koji proizvodi dobio je i sertifikat od Naučnog instituta u Novom Sadu ali i medalju za livadski med.

Svojim mušterijama danas nudi više vrsta meda, medovaču i propolis.

„Cene se kreću za medovaču od 10 evra, toliko košta i med, dok je cena propolisa od 150 do 500 dinara,“ kazao je Mihajlović.

„Ko uzme jednom kod mene uvek se vraća“, siguran je u kvalitet svojih proizvoda sagovornik KoSSeva.

Foto: KoSSev

Na jednom od štandova mogu se pronaći prstenovi za salvete, koje sama pravi i prodaje Cica Zubac. U ponudi ima i korpe za slavski kolač.

Ispred porodične firme Slaviše Joksimovića, njegov sin Milan predstavio je današnjim radoznalim posetiocima raznovrsnu ponudu koja se sastojala od meda – običnog i u saću, voska, raznih vrsta likera od maline, trešnje, višnje, nane i orahovača kao i rakije.

Milan Joksimović
Foto: KoSSev

U ponudi Joksimovići imaju i preko 13 vrsta voća u medu, kao i propolis. O kvalitetu meda Joksimovića dovoljno govore tri zlatne medalje osvojene u Tuzli i Novom Sadu.

„Prodaja ide odlično a najviše se kupuju med i rakija,“ kaže Joksimović.

Zemljoradnička zadruga
Foto: KoSSev

Svoju bogatu ponudu predstavila je danas i Zemljoradnička zadruga iz Zubinog Potoka.

Njihovi proizvodi su već uveliko zastupljeni u mitrovičkim prodavnicama, a najveći deo svojih proizvoda, kako kažu, izvoze za Beograd.

Kolači
Foto: KoSSev

 

Na jednom od štandova domaće proizvode majki mališana iz predškolske ustanove „Danica Jaramaz“, predstavile su vaspitačice ove ustanove.

 

Foto: KoSSev

Ulicu otvorenog srca posetili su i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kao i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Praznično veselje nastaviće se i večeras. Građani Mitrovice imaće prilliku da od 21 čas uživaju u nastupu pop muzičara Željka Vasića i Vanje Mijatović i Pravoslavnu Novu godinu dočekaju na mitrovičkom šetalištu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.