Ukrajinski poslanik Gončarenko: Vreme da Ukrajina prizna Kosovo; Srbija „Putinov trojanski konj“

 Oleksej Gončarenko
FOTO: Preuzeto sa Koha.net

Ukrajinski poslanik, Oleksej Gončarenko, koji je proteklog vikenda podneo Skupštini svoje zemlje Nacrt rezolucije o priznavanju nezavisnosti Kosova, kaže da su se sva kolebanja koja je Ukrajina imala – da Rusija može da koristi paralelu između Kosova i Donbasa i Krima, promenila posle 24. februara. U intervjuu za KTV Interactive pozvao je poslanike svoje zemlje da u narednom periodu glasaju za priznanje Kosova. Sa druge strane, kaže da Ukrajina „ne mora da brine“ o stavu Srbije po ovom pitanju, jer, kako dodaje, Srbija uglavnom podržava Rusiju i ponaša se kao „Putinov trojanski konj usred Evrope“.

U nastavku prenosimo tekst prištinske Kohe izvorno preveden sa albanskog o gostovanju Gončarenka na KTV.

Gončarenko: Vreme je da Ukrajina prizna Kosovo

Ukrajinski poslanik, Oleksej Gončarenko, ukazao je na razloge koji su ga naveli da Skupštini Ukrajine podnese rezoluciju kojom se traži priznavanje nezavisnosti Kosova.

Gončarenko je u subotu izazvao pometnju objavom na Tviteru da je podneo rezoluciju ukrajinskom parlamentu kojom je tražio priznanje nezavisnosti Kosova.

Nekoliko sati kasnije objavio je da su mu preko društvenih mreža pretili Srbi.

Gončarenko je u emisiji KTV Interactive kazao da je svrha predložene rezolucije da se Ukrajina podstakne da prizna nezavisnost Kosova.

„U stvari je prilično jednostavno. Pomenuli ste odluku Međunarodnog suda pravde Ujedinjenih nacija i celu situaciju koja se desila na Kosovu. I predložio sam Skupštini Ukrajine da usvoji rezoluciju o priznavanju Kosova kao nezavisne i suverene države. Dakle, to nije velika rezolucija. Ali svrha je sasvim jasna. Ukrajina ga do sada nije priznavala kao nezavisnu i suverenu državu i mislim da je to nešto što se mora promeniti i to moramo da uradimo sada. To je svrha rezolucije koju sam predložio“, rekao je Gončarenko.

On je rekao da Ukrajina treba da prizna Kosovo, pošto su se sva ta kolebanja koja je imala – da Rusija može da koristi paralelu između Kosova i Donbasa i Krima, promenila posle 24. februara. On je rekao da Ukrajina treba da vidi mapu država koje su priznale Kosovo i učini isto.

„Mislim da je posle 24. februara sve postalo apsolutno jasno celom svetu. U Ukrajini imamo potpuno drugačiju situaciju. U Ukrajini imamo okupaciju od strane našeg suseda, agresora – Rusije, i to je apsolutno drugačije od onoga što se dogodilo pre više od 20 godina na Kosovu. Zato mislim da treba da priznamo Kosovo, jer ako pogledate i mapu zemalja koje su već priznale Kosovo kao nezavisnu državu, to su iste one zemlje koje podržavaju Ukrajinu – ovo je slobodan svet. Reč je o SAD, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Nemačkoj i 22 od 27 zemalja Evropske unije, u kojoj je Ukrajina pre samo mesec dana postala zemlja kandidat. I zato moramo sada da preduzmemo ovaj korak jer su posle 24. februara sve brige koje smo imali nadoknađene“, rekao je Gončarenko.

On je govorio i o paralelama koje je povukao ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, između Kosova i Donbasa.

„Prvo bih pitao gospodina Lavrova: Zašto Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova? Ali jasno je da imamo posla sa lažnom paralelom. Apsolutno lažna paralela, jer ono što se dogodilo u Ukrajini je invazija. Ova okupacija je počela 2014. godine, prvo je okupiran Krim, zatim deo Donbasa, sada je okupirano još više ukrajinskih teritorija. I šta se desilo na Kosovu: to je bila situacija u kojoj se 90 odsto ljudi pretilo genocidom. U njihovoj zemlji. To je bio korak da se zaštiti narod, da se tamo zaustavi genocid. A ovo je sasvim drugačije, jer ovde nema Rusa. Oni govore ruski, govorim ruski. Moj prvi jezik je ruski. Ali ja nemam nikakvih problema u Ukrajini. Država Ukrajina je uvek poštovala one koji govore ruski, poštovala je mene i poštuje me. Poštuje sva moja prava i srećan sam zbog toga. To nije bio slučaj sa Albancima koji su živeli na Kosovu, u sastavu Srbije. Ovo je jasno. Sve ove paralele su potpuno pogrešne. U Ukrajini imamo invaziju, na Kosovu imamo samoopredeljenje ljudi, koje je protiv njih gurnuo čak i zločinački režim, od strane vlade države u kojoj su živeli“, rekao je Gončarenko.

Gončarenko: Priznanje Kosova u rukama predsednika Zelenskog

Ukrajinski poslanik, Oleksej Gončanreko, rekao je da će o tome da li će Ukrajina priznati Kosovo odlučiti predsednik, Volodimir Zelenski.

On je rekao da Zelenski ima većinu u ukrajinskom parlamentu. Ali Gončanreko je za KTV Interaktiv rekao, na osnovu razgovora koje je vodio sa poslanicima, da su mnogi od njih podržali rezoluciju.

„Najvažnija je pozicija predsednika, jer on ima većinu u parlamentu. U privatnim raspravama, jer Skupština nije zasedala od kada sam podneo ovu rezoluciju, pa u privatnim razgovorima, mnogi poslanici daju podršku ovoj rezoluciji. Nisam kontaktirao predsednika Zelenskog. Nacrt je podnet Skupštini i sada treba da se o njemu izjasne i takva je situacija. Nadam se da će zauzeti stav i podržati moj predlog”, rekao je Gončarenko.

Upitan je da li će Zelenski uskoro odlučiti da prizna Kosovo.

„Ne znam. Ali moj stav je jasan i odlučio sam da ga ozvaničim, kako bih ukrajinskoj Vladi dao šansu da konačno zauzme stav. Ne znam šta će da urade. To je posao Vlade i ne mogu da komentarišem šta će oni da rade. Nadam se, jer sada imamo javnu raspravu o ovom pitanju u Ukrajini i ovo je važno, jer smo mi demokratska zemlja i debata se vodi u zemlji, nakon mog izlaganja, da li je dobro ili ne da Ukrajina priznaju Kosovo. Neki govore o okolnostima koje sam vam objasnio, neki su zabrinuti pozicijom Republike Srbije, da će Srbija priznati Donjeck i Lugansk kao takozvane republike, koje su lažne, ali verujem svakako“, rekao je Gončarenko.

Gončarenko: Srbija Putinov „trojanski konj“

Ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko Srbiju ne vidi kao saveznika Ukrajine.

On kaže da Srbija uglavnom podržava Rusiju, zbog čega Ukrajina ne mora da brine o stavu Srbije po pitanju priznanja Kosova.

Gončarenko je u KTV-ovom „Interaktivu” nazvao Srbiju „trojanskim konjem” usred Evrope.

„Srbija se ponaša kao ‘trojanski konj’ usred Evrope. Mislim da je to Putinov ‘trojanski konj’. Reći da Srbija želi da postane deo EU, a istovremeno vidimo javno delovanje i mnogo reči podrške Putinu… čudne izjave predsednika Vučića. Reagovao sam na njegove izjave pre mesec dana, nakon toga je usledila veoma velika reakcija MUP-a i Ministarstva spoljnih poslova Srbije prema meni lično, a takođe i g. Vučić je to komentarisao. Ali oni su pokušali da ostave nejasan stav, ali za mene je sve jasno: oni zapravo podržavaju Putina. To je to!“ – rekao je Gončarenko.

U međuvremenu, Gončarenko je rekao da je zahvalan Kosovu na podršci.

„Zahvalan sam narodu Kosova na podršci Ukrajini. Imam neke prijatelje na Kosovu i znam da u društvu postoji velika podrška za Ukrajinu i za nas. Mi smo vam zahvalni. To je važno i cenim poziciju kosovskih vlasti“, rekao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.