Ukrajinski poslanik podneo zahtev parlamentu za priznanje Kosova

Ukrajinski poslanik, Oleksej Gončarenko
FOTO: Preuzeto sa Klan Kosova

Ukrajinski poslanik, Oleksej Gončarenko, saopštio je na Tviteru da je podneo ukrajinskom parlamentu predlog zakona o priznavanju nezavisnosti Kosova.

„Ukrajina deli zapadne vrednosti ​​​i podržavaće demokratiju bilo gde u svetu. Nadam se da će Ukrajina što pre priznati nezavisnost Kosova“, poručio je Gončarenko.

U međuvremenu se oglasio Direktor Odeljenja za politička pitanja kosovskog ministarstva spoljnih poslova, Silje Ukšini (Syle Ukshini) koji se zahvalio ukrajinskom poslaniku.

Kaže da je inicijativa za priznanje Kosova „veoma dobra“.

Ujedno mu je u objavi na Tviteru prosledio link odluke Međunarodnog suda pravde, navodeći da ona nalaže da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Ovaj poslanik oglašavao se i u prethodnim danima na svom Tviteru, a upravo u vezi sa Kosovom.

On je u nedelju, nakon eskalacije situacije na Severu poručio da bi ukrajinske trupe trebalo da zaštite građane Kosova od Srbije, ukoliko dođe do napada.

„Ukoliko Srbija napadne Kosovo, treba da branimo građane Kosova. Ukrajina je spremna da deluje sa našim trupama na terenu. Srbija pokušava da započne agresivni rat. Upravo po Putinovom metodu. Kao što rekoh, Srbija je Putinov trojanski konj u Evropi. Rat bilo gde u svetu je užasan“, poručio je ovaj poslanik.

Svega nekoliko dana nakon ove objave, misija NATO-a na Kosovu – KFOR, saopštila je da ukrajinske trupe – ukupno 40 vojnika, odlaze sa Kosova, prenela je tada prištinska Koha. O tome čitajte u posebnoj vesti.

On je istog dana objavio i snimak iz centra severnog dela Mitrovice, koji je takođe usnimljen 31. jula, dok su se čule sirene, uz poruku:

„Realnost u kojoj cela Ukrajina živi 5 meseci došla je na Kosovo. Znamo kako je živeti ovako. Želeli smo da svet zaustavi ratove, a ne da ih započne. Svet mora konačno da shvati da su Rusija, Putin i svi njihovi ‘saveznici’ uzrok sukoba i ratova“, naveo je ovaj poslanik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.