Ukrajinska ambasada u BG: Neprihvatljivo da Kremlj koristi „kosovski presedan“, Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije

FOTO: Pixabay

„Ukrajina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije. Smatramo neprihvatljivim narative diktatora iz Kremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi ‘kosovski presedan’ za pokušaje da legitimiše agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu evropsku Ukrajinu“, oglasili su se danas iz ukrajinske ambasade u Beogradu.

Reakcija je usledila nakon što se zvanična Moskva, u saopštenju u vezi sa referendumima o pripajanju ukrajinskih oblasti Ruskoj federaciji, pozvala na presudu Međunarodnog suda pravde o KiM iz 2010. godine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da su referendumi održani u potpunom skladu sa standardima i principima međunarodnog prava, a potom se pozvalo i na slučaj Kosovo.

„Narod Donbasa i juga Ukrajine iskoristio svoje zakonito pravo na samoopredeljenje u skladu sa Poveljom UN, međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima iz 1966. godine, Završnim aktom OEBS iz Helsinkija iz 1975. i presudom Međunarodnog suda pravde UN o Kosovu 22. jula 2010. Potonji je potvrdio da jednostrano proglašenje nezavisnosti jednog dela države ne krši nijednu normu međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju ruskog MSP.

Iz ambasade Ukrajine u Srbiji danas su poručili da „imaju čast“ da ponove da je stav Ukrajine u pogledu teritorijalnog integriteta Republike Srbije principijelan, stabilan i dobro poznat:

„Ukrajina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije“.

Ujedno dodaju da Ukrajina podržava evropski izbor i evropske težnje zemlje partnera Srbije, kao i da podršku pružaju i po pitanju dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Iz ukrajinske ambasade, stoga poručuju, da „narative diktatora iz Kremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi ‘kosovski presedan’ za pokušaje da legitimiše agresiju Ruske Federacije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu“, smatraju neprihvatljivim.

Inače, ruski zvaničnici, a među njima i predsednik ove zemlje, u više navrata su nakon izbijanja rata na istoku govorili o Kosovu kao o presedanu.

„Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Međunarodni sud pravde, pod pritiskom zapadnih zemalja, presudio je da prema Povelji UN, kada je država proglasila nezavisnost, nema potrebe da traži dozvolu od centralne vlade. To znači da republike Donbasa nisu morale da traže od Kijeva dozvolu“, kazao je Putin još juna meseca pravdajući odluku svoje zemlje da prizna republike u Donbasu.

Putin je takođe optuživao zapad da je u prošlosti pokrenuo „ratove velikih razmera“, za „parčanje Jugoslavije“, a potom i za „otkidanje Kosova od Srbije“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.