Ujdurma oko fotke: To što Rama ne gleda u istom pravcu kao Osmani i Šolc opisali da je „prosrpski nastrojen“

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je promenjen )

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Bislimi) je na društvenoj mreži Fejsbuk podelio objavu u kojoj se premijer Albanije Edi Rama opisuje prosrpskim. Njegov kabinet je priznao objavu, ali je rekao da je to bio nenamerni klik na dugme kojim je sadržaj podeljen. Objava je izbrisana nekoliko minuta kasnije.

„Rekao sam vam odavno da je Edi Rama dobar čovek, samo što je malo prosrpski orijentisan!!“, pisalo je u objavi Rasima Terziuta, koju je Bisljimi podelio. U postu je fotografija sa sastanka šefova država regiona sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u okviru Samita šefova država jugoistočne Evrope (SEECP) u Grčkoj. Rama (pored kosovske predsednice Vjose Osmani), za razliku od drugih lidera, na slici sa pažnjom gleda negde drugde.

Bisljimijev kabinet je razjasnio ovo šerovanje. Njegov savetnik Kljisman (Klisman) Kadiu rekao je da je post nenamerno podeljen. Prema njegovim rečima, dva minuta kasnije objava je izbrisana. On je negirao da je postojala bilo kakva namera ili poruka ove podele.

„Objava na profilu potpredsednika Vlade Besnika Bisljimija je pogrešno objavljena. Dok sam pregledavao postove na društvenoj mreži ‘Fejsbuk’, slučajno je kliknuto na dugme za objavu. Čim se primetilo (2 minuta nakon objave) odmah je obrisana. Ne postoji ni namera ni poruka nakon objave koja se dogodila nenamerno. Kosovo i Albanija imaju čvrste odnose saradnje. Takva nenamerna objava ne bi trebalo da se zloupotrebljava tako da implicira poruke koje ne postoje“, napisao je Kadiu na Fejsbuku u subotu popodne.

U komentarima mu je kazano da samo jedan klik nije dovoljan da bi se nešto i objavilo.

Kadiu je takođe kritikovao medije koji su se bavili ovim pitanjem. Iako je priznao da je Bisljimi objavio, Kadiu je rekao da „nijedan ozbiljan medij ne širi vesti i izvlači nepostojeće zaključke iz neproverene objave koja je odmah i uklonjena“.

Fotografija je odmah postala viralna na društvenim mrežama. Reagovala je i opozicija.

Vljora Čitaku (Vlora Çitaku), potpredsednica Demokratske partije Kosova, stala je u odbranu Edija Rame. Ona je rekla da se „možda ne slažemo sa premijerom Ramom po jednom pitanju, ali se slažemo oko 99 drugih“.

„Bila sam svedok mnogih teških situacija za Kosovo i videla sam svojim očima i čula sam svojim ušima podršku koju premijer Rama daje Kosovu. Ruku na srce, često čak i elokventnije od nas samih. Zatim, žalosno je što danas, na dan oslobođenja Kosova, treba da podsetimo na izuzetnu pomoć koju je Albanija dala za našu slobodu i nezavisnost. Ne stvarajte nepostojeće neprijatelje“, napisala je ona.

U javnom mnjenju na Kosovu, premijer Rama je poslednjih godina dobio kritike od strane institucionalnih i partijskih lidera. Upravo je inicijativa „Otvoreni Balkan“ koju su pokrenuli Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši makedonski premijer Zoran Zaev izazvala kontroverzu. Kosovo je dosledno odbijalo da učestvuje u ovoj inicijativi. Rama je direktno kritikovao kosovske lidere zbog te odluke, dok je bilo kontroverzi sa bivšim premijerom Ramušom Haradinajem, ali i sa aktuelnim premijerom Aljbinom Kurtijem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.