Uhapšena dva policajca u Albaniji, osumnjičeni za korupciju pasošima građana sa Kosova

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Dva policajca u Albaniji su uhapšena, dok se protiv četvorice vodi istraga zbog korupcije u vezi sa albanskim pasošima državljana sa Kosova koji su stekli albansko državljanstvo.

Otkaz četvorice državljana Kosova, pokrenuo je tužilaštvo u Tirani koje je vodilo istragu protiv policajaca za primanje mita ili mita od 50 do 200 evra. Sudu u Tirani je već podnet zahtev za izricanje mere bezbednosti dvojici policajaca, dok su četvorica pod istragom na slobodi i očekuje se da će ove istrage biti proširene.

Prema zakonima koji su na snazi u Albaniji, albanski pasoš ili državljanstvo sa naturalizacijom dobija se bez naknade uz povlačenje albanskog pasoša odobrenog ukazom predsednika. Građanin koji dobije pasoš samo se potpisuje i uzimaju mu se otisci prstiju, pre nego što pasoš postane njegovo vlasništvo.

Međutim, policajci u Tirani su dovukli građane sa Kosova uz izgovore da „pasoš nije izdat“, „morate ponovo da dođete sledeće nedelje“, „pasoš nije spreman“ itd. Ovim oblicima pritiska od njih je nezvanično i nezakonito tražen novac od 50-200 evra, pri čemu je ta naknada u nekim slučajevima isplaćivana u unutrašnjim prostorijama Državne policije, gde su sigurnosne kamere snimale ovu šemu.

Iz istraga tužioca Bledara Valićaja dokumentovano je dokazima, filmskim snimcima i prisluškivanjima kako je novac uzet. Među osumnjičenima su i službenici policijske uprave u Tirani.

Tužilaštvo je zatražilo hapšenje za dva policajca, a za je zatraženo udaljenje sa dužnosti, dok se istraga nastavlja radi kompletiranja cele korupcionaške šeme.

Albanski parlament je 29. jula 2020. usvojio zakon: „O državljanstvu“. Albansko državljanstvo na osnovu zakona br. 113/2020 stiče se rođenjem, poreklom, rođenjem na teritoriji Republike Albanije, naturalizacijom i usvojenjem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.