Ugostitelji protestuju ispred kosovske vlade, protive se anti-kovid merama

Foto: Ekonomia Online

Kosovsko udruženje ugostitelja i Ugostiteljsko-turistička komora protestovali su danas ispred zgrade kosovske vlade zbog uvođenja novih antikovid mera. Oni se konkretno protive odluci o tome da radno vreme ugostiteljskih objekata bude do 23.00, kao i da se muzika pušta samo do 21.30. Ujedno traže i da se otvore noćni klubovi i sale za svadbe.

U nastavku prenosimo deo izveštaja prištinske Kohe o današnjim protestima.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Hisen Sogojeva (Hysen Sogojeva), predsednik kosovske ugostiteljsko-turističke komore, rekao je da se trude da budu glas radnika i da su se obratili kosovskoj vladi, kako bi se izbegli protesti. Međutim, prema njegovim rečima, njihovi zahtevi nisu naišli na razumevanje.

On je rekao da su se danas okupili da javno iskažu nezadovoljstvo zbog poslednjih mera koje su donete bez konsultacije (sa njima).

„Dok vlasti održavaju svečane večere i političke skupove, nama je to zabranjeno, iako smo na vrhu procesa vakcinacije – skoro da smo i imuni, ali to na donešene odluke uopšte nije uticalo“, rekao je on.

Dalje su zatražili produženje radnog vremena (ugostiteljskih objekata) do 01.00 posle ponoći. Zatim mogućnost održavanja svadbi, kao i da se pomere rokovi oko plaćanja kredita.

Arian Vrainca, iz kosovskog udruženja ugostitelja, je rekao da je „njihovom strpljenju došao kraj“.

U međuvremenu Afrim Mučići (Afrim Muçiqi) navodi da su ove poslednje mere besmislene.

„Tražimo mere, ali ne neobuzdane mere. Tražimo da se do petka na sednici kosovske vlade usvoje naši zahtevi, kao i to da vakcinisani vode jedan normalan život“, poručio je on.

Podsećaju i na to da su političke stranke koristile sale za svadbe u predizbornoj kampanji.

Protest ugostitelja najavljen je prošle nedelje. O tome više ćitajte u: 

Ugostitelji se protive merama protiv kovida, upozoravaju na proteste



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.