Ugostitelji nezadovoljni merama kosovske vlade sutra protestuju

kafić zatvoren posao ilustracija
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst izvorno preveden sa albanskog)

Kako bi podigli svoj glas i izneli svoj zahteve koje smatraju legitimnim i razumnim, ugostitelji sa Kosova sutra će organizovati simbolični protest i jednočasovno zatvaranje prostorija, kako bi na taj način simbolično predali ključeve Vladi i Skupštini Republike Kosovo.

Prema njima, dnevni promet smanjio se za 80 odsto, jer je najveći deo posla tokom leta u večernjim satima, kada se moraju zatvoriti objekti zbog odluke vlade.

Ugostitelji to nazivaju simboličnom akcijom, gde će predstaviti svojih osam zahteva, a to su: reprogramiranje rata kredita, olakšice za pristup finansijskim sredstvima, podrška za plate i zakup najmanje za tri meseca, smanjenje PDV – privremeno 8 odsto, produženje radnog vremena, odlaganje prijavljivanja poreza za najmanje tri meseca, podrška za račune za struju, vodu i smeće, kao i pomoć za nadoknadu oštećene robe.

Ovoj akciji pridružiće se i ugostitelji iz Đakovice, koji, kao i sve njihove kolege širom zemlje, kažu da su bili veoma oštećeni tokom pandemije i novim vladinim merama.

Predstavnik ugostitelja Đakovice, Epikad Hodža (Hoxha), kaže za KosovaPress, da je situacija na nivou na kojem to više ne može da se izdrži, stoga postoji hitna potreba za reakcijom državnih vlasti.

„To je simbolično, uzimajući u obzir ove mere koje su preduzete protiv nas, mislimo da je došao kraj i da se kao ugostitelji iz Đakovice pridružimo ostalim kosovskim ugostiteljima koji će u ponedeljak učestvovati na protestima u Prištini. Biće to simboličan protest gde ćemo u znak protesta predati ključeve prostorija. Cilj ove simbolike je to da nam dozvole da radimo i nakon 21:00, tj. do 00:00, ali i do 01:00, ali i da imamo olakšice u pristupu finansijskim sredstvima, da imamo i reprogramiranje rata kredita…“, rekao je Hodža.

Simbolična akcija kosovskih ugostitelja ispred Vlade i Skupštine počeće u 12.00, dok će kafići biti zatvoreni na sat vremena na celom Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.