Ugljare: Već dve godine živi u mraku – za izmirivanje duga potrebno mu je 400 evra

Novica Kostić RTK2
Foto: RTK2

Da i u 21. veku ima onih koji žive bez elementarnih uslova, potvrđuje i slučaj šezdesettrogodišnjeg Novice Kostića iz Ugljara koji već dve godine živi u mraku. Nekadašnji radnik preduzeća „Ramiz Sadiku’’ posle 1999. godine ostao je bez zaposlenja. Već osamnaest godina prima minimalac od 11.000 dinara, kojim ne može da podmiri ni osnovne troškove, a tek nagomilani dug za struju.

“Dve godine nemam struju, u trenutku kada su razvodili nove kablove, nisu nas pitali i struju su nam isključili, nisam imao 400 evra da ponovo platim da mi uključe,“ objašnjava Kostić.

Kaže i da ima mogućnost da plati samo jedan deo, dok, tvrdeći da novac od minimalca pokriva samo troškove hrane, dodaje „nemam odakle“.

Šezdesettrogodišnji Novica ima jednu svinju i kozu, od kojih, s vremena na vreme, može da ostvari neki prihod.

“Grejem se na drva i ugalj i to na šaku, imam jednu svinju i tako preživljavam,” dodao je Kostić.

Stanovnici Ugljara imaju samo reči hvale za Novicu i veruju da će nadležne institucije pomoći njihovom sugrađaninu.

“Čovek koji je radio kao armirač u ‘Ramiz Sadiku’, sada živi u 10. veku, a ne u 21, ovo je sramota, ako on nije u stanju da plati trebalo bi da se organizuje ili selo ili Opština Priština, Kosovo Polje,” kaže Velimir Krstić, meštanin Ugljara.

“Ono je nekada bila lepa kuća, ali je vremenom propala, on nema nikakva primanja, nema struju,” rekao je njegov drugi sugrađanin Ivan Bojkić.

Novu godinu i Božić Novica će dočekati sam i u mraku, jer njegovi brat i sestra sa svojim porodicama žive u Beogradu i Smederevu.

Iako nema mnogo toga, Novica Kostić ima ponos koji mu ne dozvoljava da se bilo kome obrati za pomoć. U njegovo ime pozivamo ljude dobre volje da mu pomognu da prikupi 400 evra kako bi u njegovom domu ponovo zablistala svetlost.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.