Brnabić Haradinaju: Nisam pozvala UN na povlačenje priznanja Kosova, ako budu želeli da uvedu nove takse treba da smisle nešto „pametnije“

Ana Brnabić Ramuš Haradinaj
Foto: Novosti

„Nisam pozvala zemlje koje su priznale takozvanu Republiku Kosovo da povuku priznanje, nego suočeni sa svim ovim… šta se danas dešava na KiM-u samo sam ih pozvala da razmotre da li je to u skladu sa onim što je bilo obećano, kada su oni priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova,“ objasnila je sadržaj svog pisma poslatog zemljama članicama UN premijerka Srbije Ana Brnabić. Ujedno je demantovala navode kosovskog premijera Ramuša Haradinaja koji je izjavio da je „neprihvatljivo pismo kojim poziva zemlje da povuku priznanje Kosova“.

Navode o postojanju ovog pisma poslatog još 16. novembra nedavno je potvrdila kancelarija za KiM. Dok je kosovski premijer u svojoj nedavnoj reakciji je osim pisma, osudio i ćutanje zvaničnika EU, gospođe Federike Mogerini, jer je, kako je rekao, „ovo pismo agresije“.

Izjava premijera Kosova usledila je odmah nakon odluke Vlade Kosova o proširenju mera protiv uvoza robe iz Srbije koje će od januara obuhvatiti sve proizvode iz Srbije, uključujući i one stranih kompanija koje imaju proizvodne pogone u Srbiji.

Sa druge strane, premijerka Srbije tvdi da pismo nije poslato samo na adrese onih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, već svim članicama UN-a.

Haradinaju i „njegovom timu“ poručila je da ukoliko u budućnosti budu želeli da uvedu neke nove takse „ili šta god već“, treba da smisle nešto „pametnije“, a ne da se pozivaju na pismo od šesnaestog novembra.

„Priština svojim odlukama ugrožava regionalni mir, regionalnu stabilnost, sve za šta se Evropska unija trudi da postigne,“ rekla je Brnabić i dodala da se u njenom pismu, nalaze činjenice i argumenti koji potvrđuju ove navode.

Pismo se, kako premijerka navodi, odnosi na nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine, dok je, kako kaže, Beograd ispunio sve što se navodi kao obaveza u ovom sporazumu.

Hapšenje direktora Kancelarije za KiM, upad kosovskih snaga na Sever Kosova „dugim cevima“ kao i to da je, kako je rekla, „Kosovo teritorija sa najmanjim brojem povratnika od svih postkonfliktnih zona u svetu,“ argumenti su koje je Brnabić iznela.

U pismu Brnabić izražava „nezadovoljstvo“ po pitanju saradnje sa prištinskim vlastima u rasvetljavanju slučaja ubistva Olivera Ivanovića, dodajući:

„Priština nije dozvolila Beogradu da pomogne u istrazi, ne dele informacije o toj istrazi sa nama.“

Ovo nije prvo izjava kosovskog premijera u negativnom kontekstu povodom pisma premijerke Srbije Ane Brnabić.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je 25. decembra da je Brnabić „bez srama“ u pismima premijerima više država, među kojima i albanskom premijeru Ediju Rami, zahtevala da „preispitaju podršku i priznanje kosovske nezavisnosti“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.