UEFA kaznila FS Srbije sa 14,500 evra, a FS Albanije čak 37,375 evra

UEFA kažnjava FS Srbije 14500 evra

Kontrolno, etičko i disciplinsko telo UEFA-e odlučilo je da kazni Fudbalske saveze Srbije i Albanije. Odluci je prethodilo pokretanje disciplinskih postupaka u vezi sa dešavanjima na utakmicama u sklopu Evropskog prvenstva koje se odigrava u Nemačkoj.

Srbija je u prvom kolu takmičenja u nedelju igrala protiv Engleske, a Albanija dan ranije protiv Italije.

Ta dva dana Evropskog prvenstva, makar za publiku na Kosovu i u Srbiji, zasenili su incidenti, nacionalistički simboli, provokacije, tužbe.

Kada je reč o Albaniji, iz UEFA-e su naveli da je disciplinski postupak pokrenut zbog bacanja predmeta na teren, paljenja vatrometa, upada na teren i prenošenje provokativnih poruka neprikladnih za sportske događaje.

Optužbe koje su stavljene na teret Fudbalskom savezu Srbije su bacanje predmeta i takođe prenošenje provokativnih poruka.

Ni u jednom, a ni u drugom slučaju nisu navedeni konkretni detalji incidenata.

U odluci koju je večeras objavila UEFA navodi se da je njihovo kontrolno, etičko i disciplinsko telo donelo odluku da kazni Fudbalski savez Albanije, ukupno sa čak 37,375 evra:

Sa 10,000 evra za paljenje vatrometa, 12,375 evra za bacanje predmeta, 5,000 evra zbog upada na teren i 10,000 evra zbog provokativnih poruka.

Kada je reč o Srbiji, ona je kažnjena sa ukupno 14,500 evra, tj. 4,500 za bacanje predmeta i 10,000 evra zbog prenošenja provokativnih poruka koje nisu prikladne za sportski događaj.

Moguće nove kazne?

Za to vreme, mediji izveštavaju da FS Albanije „preti nova kazna“, zbog toga što je albanski fudbaler, Mirljind (Mirlind) Daku, nakon meča sa Hrvatskom uzeo megafon i navodno predvodio navijače u skandiranju „j*** Makedoniju“.

Takođe prema navodima medija, ponašanje ovog fudbalera osudio je severnomakedonski fudbalski savez i zatražio je od njega da se javno izvini. Ujedno su zatražili od UEFA-e da istraži incident i preduzme disciplinske mere, kako bi pojačali standarde ponašanja kod svih sportista.

Na društvenim mrežama objavljen je kratak video zapis ovog trenutka. Međutim, na njemu se ne čuje šta tačno kaže ovaj fudbaler, dok se, sa druge strane, čuje uzvikivanje mase „j*** Makedoniju“.

 


O tome šta se dešavalo uoči i na mečevima Srbije protiv Engleske, odnosno Albanije protiv Italije, čitajte u posebnim vestima:

Novinar sa Kosova ponovo pokazuje albanskog orla, ali sada sa tribina

„Ubij, ubij Srbina“ u izvođenju navijača Albanije i Hrvatske

UEFA pokrenula postupak protiv Albanije, simboli preplavili mreže i medije kao i utakmice

UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv FS Srbije – „provokativne poruke“


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.