Udvostručena učestalost bolesti koje prenose krpelji

FOTO: Shutterstock

Više od 14 odsto svetske populacije prebolelo je lajmsku boreliozu, najčešću bolest koju prenose krpelji, prema istraživanju objavljenom ove nedelje.

Srednja Evropa imala je najveću stopu zaraze sa 20 posto, dok su muškarci stariji od 50 godina koji žive u ruralnim područjima bili najugroženiji, pokazala je studija objavljena u časopisu „BMJ Global Health“.

Stanje je retko smrtonosno, ali ljudi koje ugrize zaraženi krpelj često dobiju osip i pate od simptoma sličnih gripu, uključujući bolove u mišićima i zglobovima, glavobolju, mučninu i povraćanje.

Kako bi saznali koliko je lajmska bolest uobičajena širom sveta, naučnici su prikupili podatke iz 89 studija.

Bakterija Borrelia burgdorferi (Bb), koja prouzrokuje bolest, pronađena je u krvi 14,5 odsto od skoro 160.000 ispitanika.

„Ovo je najsveobuhvatniji i najsavremeniji sistemski pregled svetske prevalencije bolesti“, rekli su naučnici.

Nakon srednje Evrope, regije sa najvećom stopom antitela, slede istočna Azija sa 15,9 odsto, zapadna Evropa sa 13,5 odsto i istočna Evropa sa 10,4 odsto.

Karibi imaju najnižu stopu, sa samo dva odsto.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se učestalost bolesti koje prenose krpelji udvostručila u poslednjih 12 godina.

Razlozi rasta su duža i suvlja leta zbog klimatskih promena, migracije životinja, gubitak staništa i „sve češći kontakt sa kućnim ljubimcima“, navodi se u studiji.

Poljoprivrednici i radnici koji su redovno u kontaktu sa životinjama kao što su psi i ovce bili su najviše izloženi riziku ugriza zaraženog krpelja, pokazalo je istraživanje.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.