Udruženje porodica nestalih kod Kurtija: „Podržavaju“ zahtev za smenu Odalovića, pokrenuta izmena Zakona o nestalim

Uoči 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih, kosovski premijer Aljbin Kurti primio je delegaciju Udruženja porodica nestalih. Ahmet Grajčevci, kako javlja kosovski javni servis, podržao je Aljbina Kurtija u više zahteva: da Srbija otvori arhive i da se smeni Veljko Odalović.

Grajčevci podržava Kurtija jer je, kako se navodi u ovom izveštaju, on posvećen i ističe kao prioritet u razgovorima sa Vučićem pitanje nestalih, dok je opravdan zahtev da Srbija otvori svoje arhive jer su zločini „koje su srpske snage bezbednosti izvršile na Kosovu, počinjene po komandnoj naredbi, a prebacivanjem i prikrivanjem leševa upravljala je država Srbija“.

Kurti je naveo da osim zahteva o otvaranju arhiva, od Srbije zahteva i izvlačenju podataka o drugim grobljima u Srbiji, na kojima se sumnja da su tela Albanaca sakrivena, javlja RTK.

Kurti je obavestio ove porodice da se već započelo sa procedurom za izmenu Zakona o nestalim licima za koji očekuje da će u Skupštinu stići u roku od godinu dana.

Udruženje je takođe podržalo i Kurtijev zahtev za smenu Veljka Odalovića iz rukovodstva Vladine komisije Srbije za nestale.

„Prema njihovim rečima, Odalović kao bivši visoki zvaničnik Srbije na Kosovu zna za lokaciju groblja, ali nije bio konstruktivan u saradnji“, naveli su iz Udruženja.

Srpske i albanske porodice zajedno traže istinu za svoje nestalePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.