Stigla prva grupa Avganistanaca na Kosovo, Osmani: Otvorili smo naša srca jer smo stradali u genocidu; Kurti: Za prijatelje ne pitamo zašto, već kako

FOTO: Kosovska ambasada u SAD

Vest je ažurirana

KoSSev: Kako je u međuvremenu saopštio ministar unutrašnjih poslova Đeljaj Svećlja, (Xhelal Sveçla), večeras je stiglo tačno 111 izbeglih iz Avganistana, među kojima je najviše žena, dece i starijih, i oni su članovi porodica saradnika NATO-a koji se nalaze u Avganistanu. Smešteni su blizu Bondstila.

Oni će biti smešteni u bivšem kampu „Bečel Enkas“ u Uroševcu i odmah podvrgnuti vakcinaciji protiv koronavirusa.

Kosovska predsednica koja ih je sa Aljbinom Kurtijem i američkim ambasadorom sačekala na aerodromu, naglasila je da Albanci na Kosovu nisu otvorili samo svoja vrata, već i srca.

„Zato što kao narod koji je stradao u genocidu, razumemo veoma dobro šta znači kada vas prisile da napustite dom“, kazala je Osmani.

Kosovski premijer je sa druge strane dodao da kada se radi o humanitarnim pitanjima i saveznicima i prijateljima kakve su SAD i NATO, „pitanje nije zašto, već kako“.

Avganistanci su stigli američkim avionom, a očekuje se da utočište na Kosovu privremeno nađe oko 2,000 izbeglih iz te zemlje, nakon što su ranije ovog meseca vlast preuzeli talibani. U Albaniji su takođe počele da stižu prve grupe od ukupno 4,000 koliko će ih primiti ta zemlja.

 

Izvor: Kallxo/RSE (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Prva grupa državljana Avganistana, oko 100 ljudi, koja je napustila svoju zemlju nakon što su talibani preuzeli kontrolu, doputovala je na Kosovo u nedelju, 29. avgusta.

Prevezeni su avionom američkog vazduhoplovstva. Predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet stigli su na međunarodni aerodrom „Adem Jašari“ kako bi primili državljane Avganistana.

Kosovo će, prema izvorima iz Predsedništva Kosova, biti smešteno u vojnoj bazi „Bondstil“ koja se nalazi u Uroševcu.

Na aerodromu „Adem Jašari“ viđeno je i nekoliko autobusa Kosovskih bezbednosnih snaga koji će prevoziti Avganistance. Vlada Kosova je rekla da će privremeno skloniti oko 2.000 Avganistanaca, koji su radili sa snagama SAD-a i NATO-a ili čak sa stranim organizacijama.

Kosovo je već odobrilo privremenu zaštitu za Avganistance koji su radili sa snagama SAD-a, NATO-a i njihove porodice.

Kosovske vlasti saopštile su da će prema zakonu, Avganistancima biti ponuđeno privremeno sklonište do godinu dana.

Blizu 500 Avganistanaca koji su pobegli iz Kabula već su stigli u Albaniju. Albanija je saopštila da može da primi do 4.000 Avganistanaca.

Sjedinjene Države i druge zemlje takođe pojačavaju napore da evakuišu avganistanske građane i njihove državljane sa aerodroma u Kabulu. Kako se približava rok NATO-a za povlačenje trupa iz Avganistana 31. avgusta, nekoliko država NATO-a, uključujući Francusku, objavile su da su misije evakuacije završene.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.