Udruženje Crnogoraca bojkotuje izbore: Vlada atmosfera nasilja, straha i unapred poznatih rezultata

Slobodan Vujičić
FOTO: RTK2

Udruženje Crnogoraca Kosova u celosti će bojkotovati predstojeće lokalne izbore na Kosovu zakazane za 17. oktobar.

Ovakva odluka proizašla je iz toga što u opštinama sa srpskom većinom, gde živi najveći broj crnogorskih porodica vlada „jednoumlje i bezakonje koje je nametnuto od strane zvaničnog Beograda“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić.

„U takoj atmosferi nasilja, straha i unapred poznatih rezultata ne postoji ni minimum uslova za održavanje demokratskog i fer nadmetanja“, ocenjuje.

Naznačio je da takvim izborima ovo udruženje više nikada neće davati legitimitet, ali i dodao da će učiniti sve da kroz institucije Kosova „povrati dostojanstvo i slobodu pravoslavnog življa na ovim prostorima“.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 17. oktobar. U srpskim sredinama na KiM već godinama u nazad najveću podršku dobija Srpska lista, kako na lokalnim, tako i parlamentarnim izborima. Ova stranka je ujedno jedina koja je u prethodnim izbornim procesima kao i u ovom, dobila podršku zvaničnog Beograda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.