Učestali napadi na Srbe

Povratnici-Klina-1024x576
FOTO: Radio Goraždevac

Nakon paljenja kuće Žarka Vučkovića iz Berkova, kamenovanja kuće Žarka Žarića u Ljuboždi, pretnje ubistvom Đorđiji Đoroviću iz Drenovčića, napadnut je i Miodrag Stašić u Drenovcu kod Kline. Novi napadi na Srbe u opštinama Klina i Istok uznemirili su tamošnje povratnike. Slučajevi su prijavljeni Policiji, koja radi na njihovom rasvetljavanju.

Srbi koji žive u opštinama Klina i Istok poslednjih deset dana se suočavaju sa čestim napadima, pretnjama i paljenjem imovine. Poslednji incident dogodio se prekjuče u selu Drenovac kod Kline, kada je osamdesetpetogodišnjeg Miodraga Stašića napao Albanac.

„Prekjuče sam video da mi je ogradu pokvario, znam ko je. Juče je pustio krave na livadu, imam zasađeno voće tu, pokušao sam krave da oteram sa livade, njega nisam video. Kada sam ih oterao, on se pojavio, našao je neku granu trnovitu i udario me po licu. Ja sam hteo samo da oteram krave, nikog da ne diram, ali on je udario mene. On je iz Albanije, ovi su ga uzeli da im čuva stoku“, kaže Miodrag Stašić iz Drenovca.

Iz Privremenog organa opštine Klina ističu da su svi povratnici uznemireni i uplašeni ovakvim ponašanjem pojedinaca, koji ovakvim delovanjem šalju zastrašujuće poruke Srbima.

„Svako je sledeći Stana Pantić, svako je sledeći Đorđija Đorović, svako je sledeći Miodrag Stašić ili Žarko Vučković. Ima li ko da zaštiti Srbe? Ja kao predstavnik srpske zajednice uvek apelujem na međunarodne strukture, oslanjamo se i na kosovsku policiju, ali su slabi rezultati. Oni sprovedu napadača do stanice policije, bude tu nekoliko sati i onda je ponovo na slobodi“, ističe Božidar Šarković, predsednik Privremenog organa Opštine Klina.

U policijskoj stanici u Peći rekli su da se radi na rasvetljavanju ovih slučajeva, koji su prosleđeni javnom tužiocu.

„Tokom nedelje su prijavljena tri incidenta u Klini i Istoku, gde su žrtve srpske nacionalnosti. Od 4. maja kada su mere olakšane mi smo povećali broj policijskih patrola. Tako da je od 18. maja broj patrola povećan i oni posećuju redovno sredine koje su nastanjene mešovitim stanovništvom. Policija će osvetliti sve okolnosti u vezi ovih slučajeva. Sva tri slučaja se vode kao prioriteti“, izjavio je Fadilj Gaši (Fadil Gashi), portparol policije za region Peći.

Ove incidente osudio je vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, koji je poručio da je bezbednosna situacija na Kosovu vidno pogoršana i da je proces povratka zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje.

Nakon ovih napada Jevtić je razgovarao sa komandantom KFOR-a general-majorom Mikeleom Risijem. On je takođe na ovu temu razgovarao i sa ambasadorom OEBS-a na Kosovu, Janom Bratuom. U saopštenju se ističe da su dvojica zvaničnika zaključila da je neophodno veće angažovanje svih institucija na Kosovu u rešavanju bezbednosnih incidenata.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.