U Zubinom Potoku Dani Jorgovana

Tradicionalna manifestacija Dani jorgovana, posvećena francuskoj princezi i ženi srpskog kralja Uroša Prvog Nemanjića, Jeleni Anžujskoj, održava se danas u 18 časova u Zubinom Potoku. 

U Domu kulture "Stari Kolašin", u prvom delu programa učenici Srednje škole “Grigorije Božović” opisaće život i delo kraljice Jelene Anžujske, a u drugom delu programa predstaviće se Darko Karajić i muzički sastav "Levant" koji izvode srednjovekovnu, renesansnu i etno muziku.

U slavu kraljice Jelene i Nemanjića, srpski narod je u srednjem veku u Ibarskoj klisuri zasadio jorgovane koji i danas cvetaju.

Zbog njene humanosti i prosvetiteljske misije Jelena Anžujska se i danas slavi u znaku mirisnih jorgovana.

Upravo je tradicionalna sadnja jorgovana obavljena ranije danas i u Brnjaku, u dvorištu Osnovne škole Petar Kočić, u 10 časova.  

Dom kulture "Stari Kolašin" manifestaciju organizuje u saradnji sa Društvom francusko-srpskog prijateljstva "Jelena Anžujska" i Srednjom školom "Grigorije Božović" u Zubinom Potoku, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i opštine Zubin Potok. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.