U Zočištu obeležena hramovna slava

Zočište hramovna slava RTK"

Nekoliko stotina vernika okupilo se u Zočištu, manastiru posvećenom Svetim Vračima Kozmi i Damjanu. Nakon liturgije raseljeni Srbi iz ovog sela obišli su svoje domove.

U Zočištu je obeležena hramovna slava. Kao i svake godine, ovaj praznik okupi veliki broj vernika. Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije, sa monaštvom i sveštenstvom, koji je u svojoj besedi poslao poruku mira i opstanka. Posle pričešća prerezan je i slavski kolač.

„Svedoci smo toga kada je ova crkva bila gomila kamenja i neko bi rekao – šta je to sada, crkva je srušena, monasi su oterani, mošti nisu ovde. Ali bez obzira na sve to, ovo je sveto mesto i sveti Kozma i Damjan nikada nisu napustili ovo sveto mesto,“ rekao je vladika Teodosije.

Ova svetinja je 21. jula 1999. godine uništena do temelja. Obnova manastira započeta je 2004., a nakon tri godine manastir je osvešten.

„U svojoj besedi i u svojoj reči je rekao sve ono što je potrebno svima nama, a to je da se trudimo da opstanemo, kao što je i ova obitelj bila srušena, spaljena, uništena. Svedoci smo da iz godine u godinu vaskrsava sa sve većim brojem ljudi koji dolaze iz raznih krajeva Srbije, Crne Gore, Makedonije, komšije Albanci i svi ostali koji žele da se pomole, da traže utehu, spas u ovom manastiru. Ne dolaze samo bolesni, nego i zdravi ljudi, jer koliko god da su zdravi, oni bi trebalo da budu sve bolji i snažniji u raznim iskušenjima i nedaćama koje doživljavaju na ovim prostorima,“ rekao je jerej Dragan Đukić.

Od 55 srpskih porodica koliko je nekada živelo u Zočištu, danas nema nijedne. Ovo je dan kada se raseljeni ponovo vraćaju u zavičaj i svake godine zatiču sve lošiju sliku. Iako su im kuće sagrađene još 2006. godine, o povratku nema nagoveštaja. Uz policijsku pratnju, raseljeni su obišli selo u kojem su nekada živeli.

„Najviše brine bezbednost, ekonomski opstanak, ali kada bi se obezbedila sigurnost možda bi ovo drugo bilo lakše. U svakom slučaju, bezbednost na prvom mestu. Oko 300 Srba je ovde živelo, Srba više nema, sve se radi da ih ne bude,“ kaže Pavle Stojanović iz Zočišta.

„To samo mi možemo da osetimo. Teže ne može da bude, voliš da dođeš, sve vidiš i kad treba da se vratiš… Dole mi je bila vikendica, dole kuća… Nema bezbednosti, želja je jedno, a situacija je drugo,“ kaže Veljko Krstić iz Zočišta.

Neki od vernika su u hramu u Zočištu po prvi put.

„Ovo je moj treći dolazak na Kosovo, a prvi put se nalazim u Zočištu i na ovoj slavi. Mislim da smo blagosloveni svi koji smo u mogućnosti da se nađemo na ovako svetom mestu u ovako važnom trenutku, ne za svakog pojedinačno, nego za srpski narod koji živi na Kosovu. Ja lično vidim jedan veliki blagoslov za mene samoga, došli smo u organizovanoj grupi iz Kragujevca, mi smo svi braća u veri i nadam se da će nas uvek biti sve više i više, koji ćemo znati da cenimo i poštujemo ove svetinje. Dok smo u takvom stanju da vrednujemo i poštujemo, da se sećamo svojih predaka, jedino tako ćemo moći da opstanemo na ovim prostorima i ddolaziću,“ poručio je Nedeljko Jovanović proslavljeni rukometaš.

„Dolazim prvi put iz Batočine, mnogo mi je lepo, ako da Bog dolaziću,“ kaže Dragana Radosavljević.

„Došli smo organizovanim prevozom, osećam se lepo, ovo je moj rodni kraj“, rekla je Violeta Radivojević iz Sevca.

Najznačajnija svetinja manastira su svete isceliteljske mošti vrača Kozme i Damjana koji se proslavljaju 14. jula  i 14. novembra, a za koje se, kako se veruje, vezuju mnoga čuda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.