Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Delegaciju Kosova na razgovorima u Briselu 18. jula predstavljaće, uz kosovskog predsednika Hašima Tačija, najviši kosovski zvaničnici. Među njima biće i predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, koji je koalicionim partnerima u petak dostavio i dokument o dijalogu sa Beogradom.

Mi nemamo taj problem. Njemu ne treba nekakav novi plan. On je za nas već sve isplanirao. Sada samo realizuje.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je da je za kosovsko pitanje „potrebno naći sui generis rešenje“. Ljajić je kazao da situacija nije nimalo jednostavna, da unutrašnji dijalog traje već izvesno vreme i da je bilo vremena da se izađe sa predlozima rešenja, ali da se zbog raznih kalkulacija malo ko usuđuje da jasno kaže šta misli i kako vidi rešenje tog pitanja.

Situacija upravo i jeste složena, jer ste se dograbili vlasti uz uslov i obećanje da je vi rešite, a onda ste najalavijeg među vama gurnuli u vatru da bi vama ostalima bilo bolje. I pošto nije kalkulisao o tome šta jednog dana može da se desi, nego samo o tome da mu dan za danom bude fino i ugodno, u moći sopstvenoj, sada mu nikakvi unutrašnji dijalozi ne pomažu. Mora sam da “izgori”.

Skupština albanskih odbornika, tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je danas „Političku deklaraciju“, kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe. To rešenje oni vide primenom, kako kažu, principa reciprociteta sa pravima Srba na severu „Republike Kosova“, stoji, između ostalog, u tom dokumentu.

Može. Integrisani administrativni prelazi Brnjak i Jarinje da se pomere na Ibar, južno od Mitrovice. I to je onda to.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je sedmoricu pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) optužbi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu. Tužilaštvo za organizovani kriminal najavilo je da će se žaliti na presudu. Doneta je prvostepena presuda i na nju Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo žalbe. Optužbi su oslobođeni nekadašnji komandanti JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić. Tokom suđenja optuženi su tvrdili da je bila reč o protestu, a ne o pobuni.

Znači nije bila oružana pobuna, nego oružani protest. A drugo, nije ni bio protiv ove vlasti nego protiv one druge pa je ovoj simpatičan.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.