Srpska dijaspora protestuje u više od 10 gradova zbog situacije u Srbiji

Grupe srpskih iseljenika u gradovima širom sveta učestvuju u sinhronizovanom protestu zbog političke situacije u Srbiji. Protest je, preko društvenih mreža organizovala grupa Democracy4Serbia, koju čine srpski građani u inostranstvu, zabrinuti zbog političke situacije i zdravstvene krize u matici, a ističu da je njihov protest – protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji.

Protesti se održavaju u Amsterdamu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru, a počeli su u isto vreme – podne u Severnoj Americi, odnosno 6 sati popodne po centralnom evropskom vremenu. Učesnici objavljuju snimke na društvenim mrežama a, kako navode, odlučili su da simbol protesta bude ključ – kao znak oslobođenja Srbije od svakog vida represije.

 

Grupa Democracy4Serbia saopštila je u poruci doseljenicima da dovodi u pitanje legitimitet i zakonitost vladajućeg režima u Srbiji i „njihovo neodgovorno rukovođenje kovid-19 situacijom.“ Učesnici protesta podržavaju nezavisnu lekarsku inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“ i kažu da protestuju zbog „stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020 godine.“

Treći protest dijaspore u Njujorku

Ovo je treći put da se srpski iseljenici u Njujorku okupljaju da izraze protivljenje politici vlade u Beogradu. Njihov prvi protest održan je 12. jula dok su još trajali protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

„Drago mi je što su se udružili ovoliki gradovi i energija u zajedničkom protestu protiv diktature u Srbiji. Nadam da ću se borba nastaviti i proširiti dublje po gradovima i generacijama, u ideji da se pruži pomoć matici, a prevashodno na loklanom nivou pojedincu, da se osnaži i bori za svoja prava“, izjavila je za Glas Amerike Biljana llić, organizatorka protesta u Njujorku.

Jedna od učesnica julskih protesta u Njujorku bila je i Bojana Novaković, australijsko-srpska glumica, koja je u intervjuu za Glas Amerike govorila o tome zašto se pridružila demonstracijama.

Prošlo je mesec dana od protesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije, na kojima su zabeleženi slučajevi policijske brutalnosti, a javnosti nije poznato da li su pokrenuti postupci protiv policajaca koji su učestvovali u nasilju u Beogradu. Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva Glasu Amerike nije stigao odgovor na to pitanje.

VOA

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.