Jeremić: Bez dramatičnih promena po pitanju KiM narednih meseci

Narednih nekoliko meseci neće biti dramatičnih promena u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, jer svi čekaju ishod izbora za predsednika SAD, poručio je večeras jedan od lidera srpske opozicije Vuk Jeremić.

U Topoli, gde je, kako je saopštila Narodna stranka čiji je Jeremić predsednik – razgovarao sa građanima i članovima svoje stranke iz Šumadije, poručio je da je uloga SAD nezaobilazna kada su u pitanju očekivanja od postizanja sporazuma o KiM-u.

„Tako velike i ozbiljne stvari kao što su potpis na sveobuhvatni sporazum o Kosovu ne mogu se dogoditi bez angažovanja Amerike, a pošto se ne zna kako će SAD gledati na ovaj prostor i ko će biti predsednik, to će sačekati sledeću godinu“, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova.

Režim bi brutalnom propagandom na svojim televizijama oblatio i Nikolu Teslu i patrijarha Pavla kada bi se kandidovali

Istovremeno, Jeremić je i danas ponovio da Savez za Srbiju više ne postoji, umesto čega će srpska opozicija u budućnosti sarađivati u novom, labavijem formatu, da bi stranke, kako je objasnio, pojedinačno mogle da izgrade kapacitet kako bi mogle u potpunosti da kontrolišu buduće izbore na svih 8.000 biračkih mesta u Srbiji.

„Apsolutna je iluzija da je problem srpske opozicije to što navodno ne može da nađe jakog predsedničkog kandidata, jer bi režim brutalnom propagandom na svojim televizijama oblatio i Nikolu Teslu i patrijarha Pavla kada bi se kandidovali. Naš zadatak je mnogo teži od pukog izbora kandidata, jer pre toga moramo obezbediti kontrolu izbora“, rekao je.

„Prava opozicija“, kako Jeremić naziva samo one stranke koje su bojkotovale izbore 21. juna, planira da ima jedinstven nastup na sledećim izborima, jer se režim Srpske napredne stranke može pobediti samo jedinstvenim nastupom. Kruna takvog nastupa biće zajednički kandidat.

„Vojislav Koštunica je 2000. godine proglašen za jedinstvenog kandidata opozicije pred sam istek roka za predaju kandidature, pa režim u kojem je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja nije stigao da ga oblati do izbora“, podsetio je Jeremić.

Predviđa da će 2021. godine „uslediti saznanje Evropske unije da se na Vučića više apsolutno ne može osloniti, niti se sa njim može bilo šta dogovoriti“.

„Kada EU u Srbiju pošalje specijalnu misiju koja će utvrditi realno stanje u medijima i izbornom procesu, ta misija će moći da donese samo jedan zaključak i da predloži samo jedno, a to je da EU isprati izbore u Srbiji tako da ne bude krađe – i to će biti Vučićev kraj“, rekao je Jeremić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.