U utorak nastavak dijaloga BG-PR

Vest je ažurirana u 17:40

Beograd i Priština, posle zastoja od više od godinu dana, nastavljaju u utorak tehnički dijalog u Briselu, prenose mediji.  

Razgovori će biti trodnevni. Delegacije će razgovarati o primeni postignutih sporazuma – Zajednici srpskih opština, slobodi kretanja i pravosuđu. Beogradsku delegaciju predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, prenosi RTS. 

Iz Prištine, sa druge strane, navode da teme još nisu precizirane. 

O njima se još uvek raspravlja – naveo je novi šef kosovskog tima za dijalog sa Beogradom, Avni Arifi, prenosi Koha. 

"Još uvek razgovaramo. Nije definitivno definisano, ali će EU izdati saopštenje," kazao je. 

Na sastanku u Briselu učestvovaće, prenosi isti portal, sam Arifi, ali i savetnici kosovskog predsednika Hašima Tačija – Ardian Arifaj i Bljerand Staviljeci.

Poslednji dijalog na tehničkom nivou Beograda i Prištine održan je krajem 2016. godine kada je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o integraciji pravosuđa iz 2015. Tadašnju delegaciju sa Kosova predvodila je Edita Tahiri, na čije je mesto juče imenovan savetnik kosovskog premijera – Avni Arifi. 

Za duže od godinu dana, koliko je stagnirao tehnički dijalog, održavani su razgovori na visokom političkom nivou i bilateralni sastanci sa posrednicima – predstavnicima EU – na tehničkom nivou.

U periodu od maja do oktobra 2017. godine intenzitet dijaloga bio je najniži od početka čitavog procesa 2013. godine – ocenjeno je u poslednjem izveštaju o sprovođenju briselskih sporazuma Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Kao "jedino pozitivno rešenje" u istom periodu ocenjena je integracija srpskih pravosudnih radnika u kosovski pravosudni sistem. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.