Stejt department: Povećan oprez na Kosovu zbog terorizma, preispitati putovanje na Sever zbog građanskih nemira

Američki Stejt department upozorio je svoje državljane – koji planiraju da putuju na Kosovo – na povećani oprez zbog terorizma. Navodi se i da bi trebalo da preispitaju putovanje na Sever Kosova zbog "građanskih nemira". "Poruku" za američke građane, odnosno "nove smernice za putovanje" prenela je američka ambasada u Prištini. 

"Terorističke grupe nastavljaju sa planiranjem mogućih napada u regionu Balkana, uključujući i Kosovo. Teroristi mogu napasti sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući turističke lokacije, transportne centre, pijace/tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mesta, parkove, glavne sportske i kulturne događaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne površine. Pored toga, političko motivisano nasilje se javlja širom Kosova," stoji u saopštenju.

U vezi sa Severom Kosova navodi se:

"Tenzije unutar i između zajednica na severu Kosova nastavljaju da izazivaju nasilje, demonstracije i druge nemire u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Iako su nedavni nemiri bili politički povezani i ne uključuju turiste, ili članove međunarodne zajednice, posmatrači mogu da budu pogođeni ako dođe do nasilnih incidenata."

Nije precizirano na koje se to "nedavne nemire" i konkretno misli. 

Poslednja "bezbednosna poruka" američkim građanima u vezi sa Kosovom objavljena je krajem decembra kada su najavljeni protesti u Prištini zbog povećanja cene električne energije. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.