Express: Tri lidera "krijumčare" ukidanje Specijalnog suda na sednicu predsedništva skupštine (dokument)

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje) 

Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj pokušavaju da ponove noć od 22. decembra i prokrijumčare ukidanje Specijalnog suda.

Ni pozivi Vašingtona, kao i juče Brisela, nisu promenili mišljenje lidera da zaustave svoju inicijativu.

Gazeta Express je obezbedila dokument i sve tačke dnevnog reda za sednicu predsedništva Skupštine, koja je bila zakazana za ponedeljak, ali je odlučeno da bude odložena za sredu.

Lajmi: Predsednik Skupštine sa ambasadorom Delavijem: Potvrdio stav o Specijalnom sudu

(Tekst je izvorno preveden sa albanskog, današnje izdanje)

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, danas je održao sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, Gregom Delavijem.

Oni su govorili o najnovijim dešavanjima u zemlji i o planu Skupštine Kosova za 2018. godinu.

Na sastanku predsednika Veseljija i ambasadora Delavija naglašena je potreba za zajedničkim pristupom pitanjima od nacionalnog interesa.

Veselji je rekao da će se Kosovo pridržavati svojih međunarodnih obaveza do kraja, uključujući i Specijalizovane komore, da će nastaviti sa planom evroatlantske integracije, a na tom putu partnerstvo sa SAD će ostati primarno.

Veselji se zahvalio američkom ambasadoru na stalnoj podršci koju SAD daju Kosovu.


Detaljnije o inicijativi za ukidanje Specijalnog suda čitajte na našoj tematskoj stranici "Specijalni sud za Kosovo".

Sednica Predsedništva Skupštine na kojoj je trebalo ponovo da se razmotri mogućnost uvođenja ukidanje Specijalnog suda na dnevni red, zakazana je za 15. januar, ali je sada ista pomerena za 17. januar.

Pokušaj lidera da Specijalni sud uključe u sednicu za ponedeljak, potvrdio je za Express šef parlamentarne grupe LDK-a, Avdulah Hoti, u petak. Rekao je da je to istina, ali i da je stav LDK-a o ovom sudu već poznat.

Ali Vlada Kosova negira da stoji iza inicijative za ovaj zakon u sredu.

Avni Arifi, iz kabineta premijera Haradinaja, rekao je da vlada nije preduzela inicijativu.

"Vlada nema takvu inicijativu. Dobro je da se pristupilo skupštini u vezi sa ovim pitanjem," rekao je  Arifi.

Skupština Kosova objavila je dnevni red za ponedeljak, 15. januar, i tačke dnevnog reda koje će biti razmotrene. Ali oni nisu javno objavili deo kada će Specijalna sud biti uključen u dnevni red.

Express objavljuje kompletan dnevni red i druge stavke koje su trebalo da budu sastavni deo sastanka predsedništva 15. januara.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.