U Srbici odbili zahtev da se na dan izbora uključe kamere u učionicama

Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Gradonačelnik Srbice Bekim Jašari (Jashari) najavio je u subotu da je odbijen njegov zahtev da se stave u funkciju kamere u učionicama škola u ovoj opštini na dan opštih izbora.

U objavi na Fejsbuku, Jašari je rekao da je ovaj zahtev podneo kako bi se „imao slobodan i demokratski proces“ i „kako bi se sačuvao sveti glas građana i kredibilitet ovih izbora“.

Jašari je nazvao neprihvatljivom i protiv demokratije odluku opštinske izborne komisije da ne dozvoli kamere na biračkim mestima.

„Danas, tokom dana, direktori škola su me obavestili da su primili telefonske pozive (kako je rekla OIK) od ljudi koji su zatražili da sutra kamere na biračkim mestima ne rade. Centralna izborna komisija je preko svog zvaničnika, Nedžmedina Hisenija, poslala imejl OIK-i u Srbici, nalažući OIK da zaustavi kamere na biračkim mestima, pod izgovorom da je ‘ova radnja nezakonita kršeći slobode i prava birača’. Takvo pismo upućeno dan pred izbore, samo za našu opštinu, neprihvatljivo je i protiv demokratije koju nameravamo da izgradimo“, rekao je on.

„Ako je prisustvo kamera na biračkim mestima (učionicama) tokom glasanja prekršaj, zašto su onda ove kamere instalirane i rade u kosovskim školama i funkcionišu tokom nastavnog procesa. Prisustvo kamera u učionicama ukazuje na sve nepravilnosti koje se mogu desiti tokom procesa glasanja ili prebrojavanja i stoga nema nikakve veze sa kršenjem privatnosti, jer u glasačkoj kabini u kojoj građanin glasa nema kamera, pa je glasanje skriveno“.

Jašari je zatražio od Centralne izborne komisije da preduzme korake ka ovom slučaju.

Kao reakciju na medije, Centralna izborna komisija je rekla da su na dan izbora sve škole koje postaju biračka mesta u nadležnosti CIK-a i da njima ne upravljaju i ne nadgledaju opštine ili njihovi gradonačelnici.

„Sva pravila za sve biračke centre širom Republike Kosovo su ujednačena i važe podjednako za sve, u svim opštinama. Ova pravila su bila ista u prošlim izbornim procesima i nisu pretrpela nikakve promene“, kaže se u saopštenju.

Srbica: Priveden jer je nudio prodaju glasa za izbore u nedeljuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.