Srbica: Priveden jer je nudio prodaju glasa za izbore u nedelju


Kosovska policija je u večernjim satima u Srbici identifikovala i saslušala jednu osobu osumnjičenu za krivično delo davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.

Po ovlašćenju tužioca, policija je obavila istragu a zbog osnovane sumnje da je saslušani 20-godišnji K.G., na nalogu jedne od društvenih mreža, objavio da „prodaje svoj glas prema dogovoru“.

Premda je mladić nakon saslušanja pušten, protiv njega biće pokrenut postupak zbog krivičnog dela „davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem“, član 212.

U ponoć je stupila izborna tišina na Kosovu.

Za izbore u nedelju imenovano je 88 dežurnih tužilaca koji će biti raspoređeni na celoj teritoriji Kosova, uz 40 članova pomoćnog osoblja koji će raditi uz policiju.

Sama policija imenovala je takođe svoje koordinatore koji će raditi sa CIK-om i organima pravosuđa, kroz četiri faze – od predizborne, tokom kampanje koja je već u toku, na dan izbora i nakon njih.

Tužilac će zajedno sa kosovskom policijom istražiti i procesuirati sve navode o prevari, primanju mita i drugim krivičnim delima povezanim sa izborima, uveravali su u četvrtak iz kosovskog pravosuđa zemlje Kvinte na zajedničkom sastanku. Zapadne zemlje zatražile su fer i poštene izbore.

Kosovski vanredni parlamentarni izbori održavaju se 14. februara. Ukupan broj birača je 1.794.862, što je 143.006 manje nego na izborima 6. oktobra 2019. Prijavljeno je 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata. U ponoć počinje predizborna tišina.

Više o predstojećim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2021.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.