Kosovski vanredni Izbori UŽIVO: Vodi LVV, Srpska lista svih 10 mandata

Foto: KoSSev

Kosovski vanredni parlamentarni izbori održavaju se danas. Ukupan broj birača je 1.794.862, što je 143.006 manje nego na izborima 6. oktobra 2019. Na Severu Kosova, u sve četiri opštine, ukupan broj birača je 43.253, što je za oko 16.000 manje. Prijavljeno je 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno 1.079 kandidata. Za predstojeće izbore prijavile su se tri stranke iz srpske zajednice – Srpska lista koja će na glasačkom listiću biti pod 119, Srpski demokratski Savez pod 118, a GI za slobodu pravdu i opstanak – GI SPO pod 115. Glasa se samo sa kosovskom ličnom kartom.

15. 02 – 00:15 – Kapuzela: Tektonska promena za Kosovo i nada za druge pokrete u regionu

Ovo je tektonska promena za Kosovo i nadam se da će efekat onog što smo danas videli, podstaći i druge korenite pokrete u regionu, u prvoj reakciji za KoSSev kaže Andrea Lorenco Kapuzela (Lorenzo Capussela), nakon tek održanih kosovskih izbora i preliminarne pobede Samoopredeljenja.

Kapuzela, doktor međugraničnog uporednog prava iz Milana i nekadašnji šef ekonomske jedinice pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji​ na Kosovu, navodi da misli da će LVV zajedno sa Vjosom Osmani, da osvoji preko 50 poslaničkih mesta. 

„Ovo je tektonska promena za Kosovo, koja je izbacila elitu koja je pogrešno vladala već dve decenije“, navodi Kapuzela, i dodaje:

„Sa druge strane, Samoopredeljenje stoji iza vladavine zakona i socijalne inkluzije. Ukoliko budu realizovali ove prioritete, Kosovo će konaćno početi da se razvija“.

Više o tome u posebnoj vesti.

15. 02 – 00:12: CIK: Samoopredeljenje i dalje ispod 48, Srpska lista skočila na 5.05

Kosovska Centralna izborna komisija iz minuta u minut saopštava nove podatke o učinku političkih stranaka ostvarenim na današnjim izborima.

Prema poslednjim podacima Samoopredeljenje je i dalje ispod 48 odsto – 47,91%. Kada su druge stranke u pitanju – PDK – 17,36%, LDK – 13,39%, AAK – 7,44%, Srpska lista – 5,05%, NISMA – 2,74%. UZ-AH 0,73%

23:41 – KP: Pokrenuta tri slučaja u vezi sa izborima

Kosovska policija saopštila je večeras nakon zatvaranja biračkih mesta da je uspešno sproveden operativni plan u vezi sa održavanjem izbora i da nisu zabeleženi veći problemi. Sa druge strane, potvrdili su da su pokrenuta tri postupka.

Kosovska policija u saradnji sa Tužilaštvom pokrenula je tri slučaja u vezi sa izborima, ali oni nisu uticali na sprovođenje izbornog procesa, poručili su iz Kosovske policije.

Jedan slučaj registrovan je u Lipljanju – „ometanje procesa glasanja“, usled čega je uhapšena osoba kojoj je određen 48-časovni pritvor.

Drugi je registrovan u Prizrenu i treći u Kosovu Polju. Slučajevi su klasifikovani kao „Kršenje tajnosti glasanja“

Policijskim operativnim planom bilo je predviđeno pokretanje postupka i gonjenje svakog ko je počinio krivično delo u vezi sa izborima, te preduzimanje proceduralnih radnji protiv ove osobe.

23:38: CIK: Samoopredeljenje palo ispod 48, Srpska lista skočila na 4,82

Kosovska Centralna izborna komisija iz minuta u minut saopštava nove podatke o rezultatima političkih stranaka ostvarenim na današnjim izborima.

Prema poslednjim podacima Samoopredeljenje je palo ispod 48 odsto – 47,93%. Kada su druge stranke u pitanju – PDK – 17,51%, LDK – 13,35%, AAK – 7,47%, Srpska lista – 4,82%, NISMA – 2,780%. UZ-HU 0,70%

23:03 – Miftaraj: Građani poslali jasnu poruku – ne slažu se sa politikom koja je vođena 20 godina

Direktor Kosovskog instituta pravde, Ehat Miftaraj, u izjavi za KoSSev kaže: Samoopredeljenje je ubedljivo pobedilo. Miftaraj navodi da nezvanična predviđanja ujedno ne sadrže glasove dijaspore koji su stigli poštom.

„Samoopredeljenje će imati najmanje između 52 i 55 poslanika što će se prvi put desiti od kada su na Kosovu održani prvi izbori 2001. godine, a kada su Rugova i LDK imali oko 37 poslanika u kosovskom parlamentu“, precizirao je Miftaraj.

Miftaraj takođe dodaje da bi Srbi na Kosovu trebalo da podrže stranku koja bi promovisala i štitila njihova prava na Kosovu, „a ne da se narod koristi kao alat za politiku Srpske liste i Beograda“. Opširnije u posebnoj vesti.

22:58: CIK: Samoopredeljenje vodi sa 48.17, Srpska lista – 4.57

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije, a na osnovu 99.88 odsto obrađenih glasova, Samoopredeljenje sada vodi sa 48,17%, odmah zatim j PDK – 17,71%, LDK – 13,49%, AAK – 7,60%, Srpska lista – 4,57%, NISMA – 2,57%.

22:50 – CIK saopštio nove podatke: Samoopredeljenje vodi sa 48.13

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije, a na osnovu 99.88 odsto obrađenih glasova, Samoopredeljenje vodi sa 48,13%, zatim PDK sa 17,444%, LDK – 13,44%, AAK – 7,51%, Srpska lista – 4,66%, NISMA – 2,07%.

22:30 – Petković čestita Srbima jer su odgovorili na poziv Aleksandra Vučića

„Čestitam srpskom narodu na Kosovu i Metohiji na tome što je gotovo jednodušno podržao Srpsku listu, kojoj će pripasti svih deset poslaničkih mesta“, oglasio se večeras predsednik Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Neposredno nakon što je vest o pobedi Srpske liste saopštio predsednik ove stranke, Goran Rakić, Petković je ujedno čestitao Srbima jer su se ophodili „u skladu sa pozivom svoje države i predsednika Aleksandra Vučića“.

„Srpsko jedinstvo je još jednom odnelo pobedu, uprkos brisanju glasača iz biračkog spiska, smanjivanju broja biračkih odbora i političkim provokacijama u kojima su prednjačili Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti“, dodao je Petković.

Ujedno ocenjuje da je večeras pobedila „politika srpske sloge i sabornosti“: „Jer su Srbi na Kosovu i Metohiji prepoznali ozbiljnost trenutka i važnost da u predstojećem periodu u Prištini budu predstavljeni kao monolitna i nepokolebljiva politička snaga“.

Od predstavnika Srpske liste u budućim kosovskim institucijama očekuje da će biti „čvrsti i nepobedivi u borbi za srpske interese, kao i do sada“.

„Srbija je danas ponosna na naš narod na Kosovu i Metohiji, koji je svima održao lekciju o slozi i zajedništvu i ozbiljnosti i odgovornosti pred izazovima i problemima“, dodao je Petković.

22:15 – CIK saopštio nove podatke: Samoopredeljenje vodi sa 48.15

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije, a na osnovu 99.88 odsto obrađenih glasova, Samoopredeljenje vodi sa 48,15%, zatim PDK sa 18,42%, LDK – 13,66%, AAK – 8,12%, Srpska lista – 3,67%, NISMA – 2,59%.

21:30 – Srpska lista: U našim rukama svih 10 mandata

U rukama srpskog naroda je i dalje svih 10 mandata, saopštio je večeras Goran Rakić. Ukupna izlaznost je 65.000, ili oko 5% više nego na izborima 2019. U Severnoj Mitrovici Srpska lista osvojila je 99,14% „od srpskih glasova“, saopštio je preliminarne rezultate. Opširnije u posebnoj vesti.

„Ovom pobedom srpski narod čestita svim Srbima Srbima Dan državnosti“, poručio je nakon izbornog dana za kosovski parlament, predsednik Srpske liste Goran Rakić. 

Goran Rakić kaže da je Priština imala „sijaset trikova“ kojima bi umanjila pobedu Srpske liste, ali su Srbi jedinstvom i slogom „osujetili“ te namere.

Zahvalio se na početku i predsedniku Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, kao i: „Veliki pozdrav našem bratu Milanu potpredsedniku Srpske liste. Hvala na njegovoj podršci. Hvala ti što si nam pružio nesebičnu podršku iako danas nisi ovde fizički sa nama“.

Miljan Ranđelović iz Kancelarije za KiM čestitao je pobedu. Srpskom narodu zahvalio je na tome što su prepoznali „šta su uradili oni, a šta smo uradili mi“. A oni su: „Mislim na udruženu opoziciju u Srbiji, čiji se jedan deo nalazi u Prištini a drugi deo u samom Beogradu“.

„To su Rada Trajković, to je Nenad Rašić, to su još neki ljudi, koji rade isključivo u korist interesa u Prištini, ali i interesa Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i još nekih ljudi iz centralne Srbije“.
21:30 –  „Moguća jedna od najstabilnijih vlada u Prištini, ali i novi zastoji u dijalogu“

Svi su izgledi da će Kosovo dobiti jednu od najstabilnijih vlada u poslednjoj ako ne i u dve decenije, ali će Priština postati još rigidnija za kompromisno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, ocenio je za KoSSev programski direktor NVO „Aktiv“ iz Kosovske Mitrovice, Miodrag Marinković, neposredno nakon objave preliminarnih rezultata CIK-a. Upozorio je da bi to moglo da označi i novi mogući zastoj u dijalogu, ali i pritisak međunarodne zajednice na Srbiju da prizna Kosovo. Opširnije u posebnoj vesti.

21:00 – „Ako se menja albanska politička scena, treba dozvoliti i autohtonu promenu srpske“

Pobeda Samoopredeljenja je očekivana za Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, ali ipak ima iznenađenja – pre svega loš rezultat LDK, dok se za PDK i moglo pretpostaviti, pre svega zbog haškog pitanja.

„Moglo se očekivati. Formira se jedna potpuno nova politička slika u albanskom političkom korpusu. Ovi izbori su okidač za ozbiljne promene. Što se tiče srpske zajednice, nažalost se igra i dalje na jednu jedinu kartu. To je karta da postoji kontrola nad svim mogućim glasovima, a to znači da si onda obavezan da radiš sve ono što ti neko naredi, a taj neko nije Beograd“. Opširnije u posebnoj vesti.

20:50 – Izlaznost
Opština sa najvećom izlaznošću na Kosovu je Leposavić sa 85,23%. Primera radi, u Prištini je izlaznost bila 57,36%, Severnoj Mitrovici – 69,47%, dok u Južnoj Mitrovici – 45,86%. U Podujevu, koje je bilo tradicionalno uporište LDK sve do izbora za gradonačelnika krajem 2020, kada je pobedilo LVV, izašlo je 51,88%, dok u Srbici, tradicionalnom uporištu PDK, izašlo je 40,22%. U Gračanici je izašlo 40,27%. Najmanja izlaznost na Kosovu bila je u Dragašu sa 31,24%
20:45 – CIK: Izlaznost 47 odsto, ukupno obrađeno 99.86 glasova, LVV – 44,66%

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije, a na osnovu 99.86 odsto obrađenih glasova, ukupna izlaznost na današnjim kosovskim parlamentarnim izborima je 47.08 odsto.

Od ukupno 1.794.862 građana koji su imali pravo glasa, svoje pravo su iskoristila 843.862 birača.

Do sada su obrađena 2.374 biračka mesta, to jest 99.66 odsto, od ukupno 2.382.

Samoopredeljenje vodi sa 44,66%, PDK – 18,42%, LDK – 13,88%, AAK – 9,71%, Srpska lista – 4,63%, NISMA – 2,79%.
19:27 – Suroi: Izborna revolucija!

„Sa više od 50% glasova za Samoopredeljenje na izborima, odlučan iskorak platforme protiv kleptokratije i za socijalnu pravdu i vladavinu zakona. Izborna revolucija“ – prvi je komentar poznatog kosovskog publiciste i diplomate Vetona Suroia.

19:20 – Projekcija KOHA: Pobednik Samoopredeljenje, nizak rezultat PDK, Srpska lista – 5,8%

Urednik Kohe, Agron Bajrami, izneo je prvu projekciju svog medija o rezultatu upravo završenih izbora.

LVV – 50%, PDK – 15,4%, LDK – 15,1%, AAK – 6,8%, Srpska lista 5,8%, NISMA – 2,9% i ostali 3,3%.
19:05 – Zatvorena birališta, izlaznost 46,26%

Zatvorena su birališta u 19 časova za nove birače, tamo gde su se zatekli, završiće glasanje. CIK se obraća u 19:30.

Ukupna izlaznost do 19 časova na Kosovu je 46,26%. Obrađeno je 69,99% glasova sa biračkih mesta.

Što se tiče opština na Severu, najveća izlaznost je u Leposaviću – 85,05%. Ova opština inače je i rekorder izbornog dana u broju izašlih birača u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom. Sledi Zvečan sa 81,49%, Zubin Potok – 79,47. U Severnoj Mitrovici – 68,60%.

Južno od Ibra, u sredinama nastanjenim većinski srpskim stanovništvom, do kraja glasanja, najveća izlaznost je u Štrpcu sa 58,51%. Sledi Ranilug sa 54,90%; Klokot – 53,38%, Novo Brdo – 50,02%, Parteš – 48,56% i Gračanica sa 40,30% – koja i dalje ima najnižu izlaznost od sredina sa većinski srpskim stanovništvom.

18:20 – Dimitrijević: Zamenjen član LVV u Tehničkoj školi, nema primedbe, ni tužilac; 

Još oko 40 minuta ostalo je do zatvaranja birališta.

Predsednik opštinske komisije u Severnoj Mitrovici, Boban Dimitrijević, za KoSSev ocenjuje da dan protiče regularno sa nekoliko izuzetaka.

On je oko 17 časova sa dežurnim tužiocem obišao pojedina biračka mesta, pre svega biračko mesto u Tehničkoj školi, u kojem je danas oko podneva član biračkog odbora ispred LVV prijavio navodno dvostruko glasanje.

I Dimitrijević je potvrdio ono što je prethodno za KoSSev kazao i izvršni direktor NVO „Centar za zastupanje demokratske kulture – demokratija na delu“, Dušan Radaković, da tužilac nije našao elemente za pokretanje krivičnog postupka, s obzirom na to da su se svi članovi biračkih odbora izjasnili da nisu videli dvostruko glasanje.

Ipak, Dimitrijević je dodao da je član biračkog odbora LVV napustio današnje nadgledanje izbora sa ovog mesta, ali da je na njegovo mesto došla zamena.

Takođe, on navodi da je „ista osoba“ nastavila da prijavljuje na „anonimni broj“ navodne neregularnosti. To je bio jedan od razloga da Dimitrijević i tužilac ponovo pre oko sat vremena obiđu biračka mesta u Tehničkoj školi.

„Sve je bilo u redu. I gospođa iz biračkog odbora Samoopredeljenja, koja je zamena, nam je takođe potvrdila isto“, kazao je Dimitrijević.

Navodnih prijavljivanja neregularnosti bilo je četiri danas, ali je tužilac ocenio da nema osnova za pokretanje postupka.

Birači iz Mitrovice upisani na spisak u Prizrenu, glasali uslovno 

Jedan od problema, koji je takođe rešen, jeste bilo i to što je više glasača, iako sa ličnim kartama iz Severne Mitrovice, kako Dimitrijević tvrdi, imalo biračko mesto u Prizrenu. Ovim glasačima je omogućeno ipak da uslovno glasaju. Dimitrijević nije znao o kojem se tačno broju radi, ali tvrdi da se on sam zadesio kada ih je bilo između 7 i 8.

„U pitanju je tehnička greška i obećano nam je da će se to do sledećeg puta ispraviti“, kazao je.

17:50 – Kancelarija za KiM osudila vraćanje ekipe TV Kraljevo i TV Pink

Кancelarija za Кosovo i Metohiju osudila je sprečavanje televizijske ekipe TV Kraljevo i TV Pinka, kako navode, da prate izbore na Kosovu.

Dok je ekipa regionalne televizije „Кraljevo“ danas, posle više sati zadržavanja, vraćena sa Jarinja, to se, kako navodi Kancelarija, dogodilo i ekipi televizije Pink.

„Po sredi je nezapamćeno kršenje prava na slobodu izveštavanja, informisanja i novinarskog rada, o čemu je Кancelarija za Кosovo i Metohiju obavestila i administraciju u Briselu“, navela je ova kancelarija zatraživši od kosovskih institucija da „omoguće slobodno i nesmetano izveštavanje medija“, dok od međunarodnih predstavnika očekuje da osude.

17:30 – U Kačaniku na biračkom mestu preminuo 81- godišnji čovek

Na biračkom mestu u Kačaniku, tačnije u selu Bićec, danas je preminuo 81-godišnji čovek. On se nakon što je dobio glasački listić onesvestio, reagovao je odmah njegov sin, pritrčavši mu u pomoć, i ubacio ga u automobil ka lekaru, ali je nesrećni čovek preminuo posle 15 minuta, javili su kosovski mediji.

17:20 – Incident na biračkom mestu u Lipljanu, pritvor od 48 sati

Jednog muškarca u Lipljanu priveli su sa biračkog mesta 3 u školi „Ulpiana“ nakon što je vikao i pretio koordinatoru na izborima koji je pokušao da ga identifikuje. Kako javlja Kallxo, koji ima snimak ovog incidenta, prethodno je koordinator pokušao da identifikuje ovog glasača pod sumnjom da je svoje biračko pravo već jednom iskoristio. Tada je on i počeo da viče, a protivio se i privođenju kada je stigla policija.

U međuvremenu mu je, dalje javlja Kallxo, određen i 48-časovni pritvor.

16:20 – Radaković: U Severnoj Mitrovici prijavljena dva slučaja navodne neregularnosti, ali tužilac odbacio

Dva slučaja navodno neregularnog glasanja prijavljena su u dva biračka centra u Severnoj Mitrovici, kazao je za KoSSev Dušan Radaković, direktor NVO „Centar za zastupanje demokratske kulture – Demokratija na delu“.

Slučaj navodnog dvostrukog glasanja od strane iste osobe, prijavljen je na biračkom mestu u Tehničkoj školi oko podneva.

Prema prijavi Samoopredeljenja tužilac je reagovao ali nije pokrenuo krivični postupak nakon razgovora sa članovima biračkog odbora na tom mestu.

Oni su u razgovoru sa tužiocem kazali da nisu primetili neregularnosti, uključujući i članove biračkih odbora albanskih stranaka.

Istovremeno, glasač kojeg je prijavio LVV napustio je biračko mesto neposredno nakon glasanja i nije bio dostupan tužiocu.

Drugi slučaj dogodio se oko 15 časova u O.Š. „Sveti Sava“ i takođe se ticao navodnog višestrukog glasanja, ali slučaj nije prijavljen, već je informacija o tome objavljena preko društvene mreže Fejsbuk. Tužilac je ipak obavila razgovor u učionici broj 1 sa članovima u kojoj se navodno to i desilo i za to vreme biračko mesto je privremeno bilo zatvoreno.

I ovaj slučaj je odbačen usled toga što je tužilac odlučio da platforma Fejsbuk ne može da posluži kao izvor za prijavljivanje nepravilnosti.

15:15 – CIK : Izlaznost do 15h 32,30%; Za Srbe – Z. Potok rekorder, najniža u Gračanici

Do 15 časova glasalo je 32,30%, odnosno 539.920 glasača, upravo je saopšteno iz CIK-a, u preseku od 15 sati.

Što se tiče opština na Severu, najveća izlaznost sada je u Zubinom Potoku – 63,32% iako je ova opština u preseku od 11 časova imala najnižu izlaznost (19,9%). Ona je ujedno i rekorder po broju izašlih birača i za sve sredine nastanjene večinski srpskim stanovništvom.

Sledi Zvečan sa 60,33%, zatim u Leposaviću 59,66%, u Severnoj Mitrovici 55,23%.

Južno od Ibra, u sredinama nastanjenim većinski srpskim stanovništvom, do 15 časova, najveća izlaznost je u Ranilugu sa 44,89%. Sledi Štrpce sa 42,15%, Novo Brdo sa 41,16%, Klokot – 36,94%, Parteš – 36,71% i Gračanica sa najnižim procentom 31,90%, što je najniži procenat i za sve srpske sredine.

U Prištini je izlaznost 37,49%, Lipljan 36,24%, Podujevo – 36,21%, Gnjilane – 34,87%, Vučitrn – 34,79%, Južna Mitrovica – 30,99%, Peć – 30,67%, Mališevo – 30,11%, Dečane – 29,59%, Srbica – 28,82%, Đakovica – 27,94%, Prizren – 26,85%.
14:45- Novinari RTV Kraljevo vraćeni sa prelaza Jarinje

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudili su zabranu izveštavanja Regionalnoj televiziji Kraljevo sa današnjih vanrednih poslaničkih izbora na Kosovu, javlja Beta.

Jutros je ekipi RTV KV zabranjen prelazak administrativnog prelaza na Jarinju, lične karte su im oduzete na nekoliko sati, posle kojih su vraćeni s prelaza bez obrazloženja, saopštio je UNS.

UNS i DNKiM smatraju ovo teškom povredom prava na slobodu novinarskog rada i informisanja i zahtevaju od predstavnika međunarodne zajednice da osude postupak prištinskih vlasti.

14:31 – Preko 50 odsto birača glasalo na Severu

Direktor NVO „Centar za zastupanje demokratske kulture – Demokratija na delu“, Dušan Radaković, kaže da je prema dosadašnjim terenskim i preliminarnim informacijama, odziv u opštinama na Severu preko 50%.

14:10 – Đorđević ispred Predsedništva Srbije protiv kosovskih izbora

Lider opozicionog pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević, sa svojim pristalicama, jutros je održao protest ispred predsedništva Srbije. Stojeći ispred velikog transparenta na kojem piše „izdajnik“ uz sliku srpskog predsednika, istakao je da se oni protive kosovskim izborima i da je njegov pokret pozvao Srbe da bojkotuju „lažne“ izbore.

„Jer se tim izborima daje legitimitet takozvanoj državi Kosovo“, poručio je. Opširnije o tome šta je još kazao, objavićemo večeras, nakon isteka izborne tišine.

13:50 Međunarodne diplomate na terenu, podržavaju izbore, ne i posebne kandidate

Kako su i najavili, na terenu danas borave i međunarodne diplomate. Američki ambasador Filip Kosnet, kako javlja RTV Kim, obišao je birački centar u Gračanici.

„Glasajte, izbori su važni za sve građane Kosova. Takođe, SAD ne preferiraju ni jednog kandidata, naša želja je da izbori budu slobodni za sve građane“, poručio je Kosnet.

Britanski ambasador Nikolas Ebot rano jutros terenski rad započeo je obilaskom biračkog centra u Peći.

Šef EU Tomaš Sunjog bio je jutros u školi u Prištini.

Italijanski ambasador Nikola Orlando poručio je: „Dobro jutro Kosovo. Lep je dan da izađete i glasate. Uradite to bezbedno kako biste se zaštitili, nosite i maske i održavajte distancu“.

13:40 – Endrit Tači na glasanju sa maskom i majcom PDK „Sloboda ima ime“, ali morao da skine

Sin Hašima Tačija Endrit Tači na glasanje je došao sa maskom i majcom na kojima je bio natpis „PDK“, kao „Sloboda ima ime“. Međutim, kako javlja Reporteri, morao je da skine. Opširnije u posebnoj vesti.

12:37 – Zemaj: Angažovano 95 zdravstvenih inspektora

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj kazao je da je na praćenju izbora angažovano 95 zdravstvenih inspektora.

12:26 – Orahovac: Zavejan put koji vodi do birališta očišćen tek oko 11 časova

Put do OŠ „Vuk Karadžić“ u delu Orahovca gde uglavnom žive Srbi bio je zavejan sve do 11 časova, pa je zbog toga malo manja izlaznost, potvrdila je za Radio Goraždevac Suzana Miletić, menadžer ovog izbornog mesta.

Ona je kazala da je oko 11 časova prošao čistač i uklonio snežne nanose zbog kojih se teško vozilima dolazilo do izbornog mesta.

12:25 – Izlaznost u Goraždevcu, i Orahovcu oko 6%, a 12,5% u Osojanu

U Goraždevcu je do 11 časova glasalo 84 građana što je 6,13 % od ukupno upisanih 1370 glasača. U delu Orahovca gde žive Srbi glasalo je 18 građana što je 4,41% od ukupno upisanih.

U najvećem povratničkom selu Osojane u opštini Istok izlaznost je nešto veća, glasalo je 65 građana ili 12,5% od 531 upisanih birača, javlja Radio Goraždevac.

11:44 – CIK : Izlaznost do 11h 8,31%

Do 11 časova glasalo je 8,31%, odnosno 147.375 glasača, upravo je saopšteno iz CIK-a.

Što se tiče opština na Severu, najveća je izlaznost u Zvečanu 33,22%, zatim u Leposaviću 27,07%, u Severnoj Mitrovici 26,29% i u Zubinom Potoku 19,59%.

U Gračanici je do 11 časova glasalo je 9,80 % birača upisanih u birački spisak, u Štrpcu 10,95%, dok je u Partešu izlaznost 7,76 %, u Ranilugu 11,72%, Klokot 8,99% a u Novom Brdu 10,41%.

Ovo je poređenja radi, najmanja izlaznost u odnosu na ovo vreme za izbore 2017. godine i 2019., kada je do 11 časova tada izašlo 8,36% birača odnosno 9,44%.

11:36 – Hodžić: „Da konačno na ovim prostorima zavlada demokratija“

Hodžić je podsetila da je danas važan dan za sve građane Kosova i apelovala na sve da izađu i iskoristite svoje demokratsko pravo i glasaju po savesti.

Sa druge strane od izbora očekuje – suživot, međusobno uvažavanje i svetliju budućnost.

„Očekujemo da narod podrži suživot, da podrži međusobno uvažavanje, svetliju budućnost za našu decu. Eto, to očekujem“, poručila je Adrijana Hodžić iz GI „Ujedinjena zajednica“ nakon glasanja.

Podsetimo, i ona je sa glavnog mitrovičkog mosta na glasanje u školu Sveti Sava došla predvodeći grupu od preko sto ljudi.

11:21- Radaković: Do 10 časova okvirna izlaznost oko 11% na Severu, otežana komunikacija sa planinskim krajevima

„Glasanje na Severu u gradskim sredinama za sada protiče bez većih problema. Međutim, u planinskim naseljima, pre svega u potkopaoničkim i u planinskim delovima Zubinog Potoka, problem pravi sneg i hladnoća, u nekima od njih nema ni struje, pa je komunikacija sa njima otežana“, kazao je direktor NVO „Centar za zastupanje demokratske kulture – Demokratija na delu“, Dušan Radaković.

Radaković iznosi preliminarnu procenu da je do 10 časova na Severu izlaznost oko 11%, dok se precizniji podaci očekuju oko podneva.

11:11 – U Severnoj Mitrovici glasala liderka GI „Ujedinjena zajednica“ Adrijana Hodžić

U biračkom centru OŠ „Sveti Sava“ svoje biračko pravo iskoristila je kandidatkinjia i nosilac liste GI „Ujedinjena zajednica“ Adrijana Hodžić. Ona je na glasačko mesto došla kolektivno sa grupom od preko sto ljudi.

10: 54 – Keljani pozvao građane da prijave sve nepravilnosti u vezi sa glasanjem

Portparol Kosovske policije Baki Keljani rekao je da je policija u službi građana.

„Građani koji imaju informacije o bilo kojoj zloupotrebi glasanja, neka pozovu 192“, rekao je on za RTK.

10:45 – Rakić: Pozivam sve građane da u što većem broju izađu i iskoriste svoje biračko pravo

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, nakon glasanja u zgradi Tehničke škole u Severnoj Mitrovici pozvao je sve građane da u što većem broju izađu na birališta.

„Pozivamo sve građane da u što većem broju, kao što smo to i jutros uradili izađu u toku dana, daju svoj glas, iskoriste svoje biračko pravo i podrže svoje kandidate“.

Rakić je podsetio i na to da se sve epidemiološke mere poštuju, kao i to da svi imaju maske na biračkim mestima i apelovao na građane da prilikom dolaska ponesu maske, a ukoliko ih neko ne bude imao, maske će ih sačekati na ulazu u birački centar.

10: 25 – U Gračanici glasala kandidatkinja za poslanicu Rada Trajković

Svoju glasačku dužnost u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici ispunila je kandidatkinja GI „Za slobodu, pravdu i opstanak“ Rada Trajković, javlja Radio Kim.

10:10 – Građani KM podeljeni nakon glasanja – neki očekuju boljitak, a drugi samo zamenu ljudi na vlasti

Boljitak za Srbe u svakom smislu; Da shvatimo da smo deo Srbije i da ovo budu poslednji izbori; Da Srbi dobiju malo pameti i da se ujedinimo; Ništa naročito, samo će ljudi da se promene – različiti su odgovori građana Kosovske Mitrovice na pitanje Šta očekujete od ovih izbora.

Više o tome u posebnoj vesti.

9:29 – Demokratija na delu: 97% biračkih mesta otvoreno na vreme, 3% posle sedam časova, angažovano 500 posmatrača koji će pratiti čitav izborni proces

„DND je angažovala 500 posmatrača stacioniranih na 500 biračkih mesta uz podršku 50 mobilnih timova i 60 volontera. 97 procenta biračkih mesta otvoreno je na vreme, a 3 procenta otvoreno je posle sedam sati gde je nedostajao potreban materijal“, naveli su iz DnD, prenosi RTK2.

Takođe su dodali da se 95 odsto centara poštuju anti-kovid mere, dok je 97 odsto je opremljeno maskama.

Što se tiče učešće žena u savetima biračkih mesta gde, za razliku od 2019. godine, kada je bilo 35 procenata žena, ove godine beleži se pad od 31 odsto, poručili su.

09:00 – Pristižu interno raseljeni iz centralne Srbije

Kako prenosi RTS, raseljeni s Kosova krenuli su noćas iz Beograda, a jutros iz Kraljeva, organizovano autobusima, put KiM kako bi ostvarili svoje pravo i glasali.

Vesna Milojević iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kraljevu kazala je za RTS da, pošto se vreme pogoršalo i zbog epidemiološke situacije, više su nego zadovoljni odzivom ljudi koji su odvojili svoje vreme i odlučili da krenu sa njima na KiM.

„Idu tačno devet autobusa, to su sve interno raseljena lica. Ići će na čitavu teritoriju KiM da obave svoju dužnost i da glasaju“, istakla je Milojević.

08:53 – Eljezi: Sva biračka mesta otvorena na vreme

„Sav izborni materijal prosleđen je iz depoa opštinskih izbornih komisija na biračka mesta. Oni su poslati na vreme, naravno da je došlo do kašnjenja zbog lošeg vremena, ali su otvoreni na vreme “, rekao je na prvoj redovnoj konferenciji CIK-a portparol Valmir Eljezi (Valmir Elezi).

Eljezi je rekao da je ukupan broj akreditovanih posmatrača za izbore oko 30 hiljada.

Sledeća redovna konferencija CIK-a biće održana u 11:30 kada će biti objavljene i prve procene izlaznosti.

08:50 – Hoti: Policija za sada bez problema sprovodi 4. fazu operativnog plana

Zamenik regionalnog komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti, u izjavi za KoSSev kaže da za sada nisu uočene nikakve nepravilnosti, kako kada je reč o izborima, bilo o bezbednosnoj situacija, osim šti usled loših vremenskih uslova bilo je malo teže dopremanje glasačkih listića u biračke centre, ali je sve na vreme otvoreno. Policija danas sprovodi četvrtu fazu bez problema. Hoti je izrazio nadu da će tako ostati do završetka izbora

08:30 – SAD pozvala na „glasanje za Dan zaljubljenih“

Na dan Zaljubljenih pokažite ljubav za vašu zemlju i vašu porodicu i glasajte, poručili su kosovskim glasačima iz ambasade SAD u Prištini.

„Ovog dana Zaljubljenih pokažite ljubav za vašu zemlju i vašu porodicu. Glasajte. Budućnost Kosova je u vašim rukama“ navodi se u objavi ambasade na Tviteru.

08:15 – CIK primio preko 43.000 paketa glasačkih listića iz dijaspore

Centralna izborna komisija kaže da je primila 43.477 glasačkih paketa, koji su poslali građanima Kosova koji žive u inostranstvu. Opširnije u posebnoj vesti.

8:15 – Radaković: Sva 74 biračka mesta otvorena na vreme, u Bošnjačkoj veća gužva, u Tehničkoj – kolektivno glasanje

Sva 74 biračka mesta na Severu otvorena su jutros na vreme – u 7 časova, za KoSSev je potvrdio direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture – Demokratija na delu, Dušan Radaković.

Problema sat vremena i 15 minuta koliko traje glasanje do sada nema, osim što je na biračkom mestu u Bošnjačkoj veća gužva i ne mogu svi da uđu u objekat za glasanje trenutno. Takođe u Tehničkoj školi, u toku je kolektivno glasanje na čelu sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem.

Kolektivno glasanje
FOTO: KoSSev
8:09 – Glasao predsednik Srpske liste


Predsednik Srpske liste glasao je nekoliko minuta posle osam časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Severnom delu Kosovske Mitrovice. Uz njega su glasali i gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, kao i poslanički kandidat Srpske liste – Igor Simić, ali i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, kao i više desetina građana.

8:04 Otvorena birališta u Peći, Istoku, Klini, Orahovcu…

Biračka mesta u sredinama gde žive Srbi u opštinama Peć i Istok, kako saznaje Radio Goraždevac, otvorena su sa malim zakašnjenjima i za sada u ovim prvom satu glasanja nema problema.

Na biralištima su došli i prvi glasači u Goraždvcu koji se nadaju da će izbori doneti neko bolje vreme ali nisu hteli pred kamere.

U Goraždevcu je inače glasanje počelo sa petnaest minuta zakašnjenja. U opštini Peć, stanovnici Goraždevca danas glasaju u OŠ Janko Jovićević, dok će povratnici iz ostalih sela u ovoj opštini glasati na biralištima u gradu i susednim albanskim selima.

U srpskim sredinama u opštini Istok otvorena su dva biračka mesta od kojih je jedno u osnovnoj školi Radoš Tošić u Osojanu otvoreno sa desetak minuta zakašnjenja, a drugo u selu Crkolez. Povratnici iz opštine Klina glasaće na nekoliko biračkih mesta u gradu ali i selima Vidanje, Biča, Drenovac i Grebnik. Srbi iz Orahovca glasaju u prostorijama OŠ Vuk Karadžić a stanovnici Velike Hoče svoje pravo da biraju mogu iskoristiti u OŠ Svetozar Marković.

8:05 – U Pomoravlju su sva biračka mesta otvorena na vreme u 7 časova

Prema podacima CIK-a pravo glasa u ovom delu Kosova ima 194.783 građana.

Ima ukupno 126 biračkih centara i 276 biračkih mesta, javlja RTK2.

7:38 – Daka glasala u Prištini, pozvala građane da glasaju i da poštuju anti-kovid mere

Odmah po otvaranju biračkih mesta, u Prištini je glasala predsednica Centralne izborne komisije, Valjdete Daka koja je pozvala građane da glasaju i da poštuju anti-kovid mere.

Dodala je da su obavili sve potrebne pripreme i  pozvala političke stranke da poštuju zakon i Ustav.

Govoreći o organizaciji izbora na Severu, kazala je da nije bilo prepreka i da nije prvi put da se izbori tamo održavaju bez nadzora OEBS-a, javljaju mediji u Prištini.

7:36 – Dimitrijević: U Severnoj Mitrovici svih sedam biračkih centara otvoreno na vreme

Svih sedam biračkih centara u Severnoj Mitrovici je otvoreno na vreme, kazao je za KoSSev predsednik Opštinske izborne komisije, Slobodan Dimitrijević.

U biračkom centru u Tehničkoj školi „Mihailo Petrović – Alas“ glasači pristižu od samog otvaranja i odziv birača je za sada velik, javlja naš reporter.

7:29 – Birački centar u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici u OŠ „Vuk Karadžić“ u Lepini otvoreni na vreme

U Gračanici je birački centar koji se nalazi u OŠ „Kralj Milutin“ koji ima osam biračkih mesta otvoren na vreme, pravo glasa ima 20.367 birača. Birački centar obezbeđuje kosovska policija, javlja reporterka RTV Kim.

07:00 – Počinje glasanje

Na Severu Kosova glasa se na 74 biračka mesta: Leposaviću – 25, Severnoj Mitrovici – 23, Z. Potoku – 14 i Zvečanu – 12. Opširnije u posebnoj vesti.

Ukupan broj biračkih centara je 888 sa ukupno 2.382 biračka mesta, a maksimalan broj glasača na biračkom mestu ne sme da prelazi 950.

Glasanje iz dijaspore trajalo je od 2. do 12. februara sa 103.582 glasača registrovanih putem imejla. Kako je sinoć potvrđeno iz CIK-a za medije u Prištini, stiglo je 43.477 glasačkih paketa iz dijaspore.

Glasači su imali kratak rok da pošalju svoje glasove, te su mnogi morali da koriste brzu DHL poštu koja je znatno skuplja. Kosovski mediji obiluju izveštajima sa aerodroma o znatno povećanom broju letova iz inostranstva, te će sa danom izbora ovaj povećani broj letova u odnosu na celu nedelju biti skoro za 50. Najviše je letova iz Švajcarske, za kojom sledi Nemačka.

Ovo su 6. izbori u poslednjih 12 godina. Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. Za godinu dana dve su vlade pale – na proleće vlada koju je predvodio Aljbin Kurti, a u decembru, vlada koju je predvodio Avdulah Hoti.

Politički subjekti Albanaca imaju uslov da pređu izborni prag od 5% kako bi ušli u Parlament, dok je principom zagarantovanih mesta u parlamentu, za manjinske stranke rezervisano 20 poslaničkih mesta: 10 za srpske poslanike, 4 za RAE, tri za bošnjačke, dva za turske i jedno za goranskog.

Pobedničke stranke, odnosno one koje budu dobile većinu za formiranje vlade – minimalno 61 glas, obavljaju konsultacije sa kosovskim predsednikom koji predlaže Skupštini kandidata za premijera, kog treba da podrže poslanici.

Stranke su već imenovale i svoje kandidate za premijere – LDK Avdulaha Hotija koji je već premijer na dužnosti, PDK – Envera Hodžaja, dok je LVV Aljbina Kurtija, koji odlukom CIK-a, odnosno Vrhovnim sudom ne može da bude na izbornoj listi za poslanike zbog pravosnažne presude u poslednje tri godine. On je jedan od inicijalno 47 takvih imena, odnosno 28, jer je deo stranaka u međuvremenu zamenio sporne kandidate novim imenima.

Kosovo nema ni predsednika, a analitičari procenjuju da bi upravo kod izbora predsednika, situacija mogla da se zakomplikuje ovog puta usled stranačke borbe. Da bi se izabrao predsednik Kosova, potrebna je minimalna većina u skupštini od 81 glas, a ukoliko se ne izabere u prvom glasanju, glasa se i drugi put sa ovim brojem. Ukoliko i drugi put ne uspe da se izglasa, onda je u trećem glasanju dovoljan i 61 glas. Konačno, u slučaju da ni treće glasanje ne uspe, ide se na nove izbore. Novi predsednik Kosova treba da se izabere do maja. Trenutno tu funkciju obavlja Vjosa Osmani kao v.d. pošto je Hašim Tači u Hagu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.