U Šilovu od večeras izložba fotografija: Veliki rat na KiM 1914 – 1918

KPC „Božidar Mitrović Šandor“
KPC „Božidar Mitrović Šandor“

Povodom Sretenja, dana državnosti Republike Srbije u galeriji kulturno–prosvetnog centra „Božidar Mitrović Šandor“, u Šilovu, će večeras, u 18 časova, biti otvorena izložba fotografija „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914 – 1918“.

Izložbu organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Kulturno – prosvetni centar „Božidar Mitrović Šandor“, a podeljena je u dve celine.

Prvi deo sadrži fotografije ratnog reportera Riste Marjanovića i Ratnog albuma 1914–1918. potpukovnika Andre Popovića, koje prikazuju povlačenje kralja, vlade, vojske i naroda preko Kosova i Metohije.

Drugi deo izložbe sadrži fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata koji su rođeni na Kosovu i Metohiji ili su na Putu patnje kroz njega prolazili. Neke od fotografija su prvi put objavljene i izložene.

Na istom mestu će u četvrtak biti održana i tribina „Uloga žrtve u formiranju državnosti i identiteta“, na kojoj će govoriti istoričari Jovan Aleksić i Aleksandar Gudžić. Početak tribine planiran je za 18 časova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.