U Prištini u subotu protesti protiv Jablanovića

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

U Prištini je za subotu najavljen protest protiv ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića.
 
Studentski politički klub i Savet učenika Prištine najavili su da će se pridružiti protestu protiv srpskog ministra u kosovskoj Vladi Aleksandra Jablanovića. Protest organizuje organizacija “Poziv majki”.
 
Studenti su saopštili da će privremeno prekinuti proteste protiv KEDS-a, Kosovske elektrodistribucije, kako bi izrazili svoje protivljenje “intervenciji Beograda na Kosovu”, zatražili ostavku ministra Jablanovića i da se Trepča vrati u vlasništvo Kosova.
 
Savet učenika Prištine je izdao saopštenje u kome je pozvao na “masovni protest u subotu”.
 
“Mi kao organ koji predstavlja oko 20.000 učenika glavnog grada zabrinuti smo poslednjim dešavanjima. Nakon fašističke izjave Jablanovića i pokušaja Srbije da otme Trepču zabrinuti smo našu zemlju”, piše u saopštenju.
 
Učenici srednjih škola su najavili da će svoj stav izneti najpre u petak.
 
“Kao znak mobilizovanja bojkotovaćemo drugi nastavni čas u petak i protestovati u dvorištima srednjih škola”, navedeno je u saopštenju.
 
Protesti se organizuju povodom izjave Aleksandra Jablanovića date nakon incidenta kamenovanja grupe raseljenih Srba iz Đakovice, koji su prethodno pokušali da unesu badnjak u crkvu na Badnji dan i u kojoj je počinioce tog incidenta nazvao ”divljacima”.
 
Porodice žrtava iz Đakovice i aktivisti su odmah nakon te izjave organizovali proteste verujući da je on te reči uputio svima čime je posebno uvredio majke žrtava iz Đakovice. I pojedini politički predstavnici kosovskih Albanaca zatražili su Jablanovićevu ostavku.
 
Nakon brojnih protesta poslednjih dana, ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović uputio je izvinjenje majkama žrtava u Đakovici.
 
“Javno se izvinjavam onim majkama koje su se uvredile mojom izjavom”.
 
“Izražavam žaljenje prema svima koji su izgubili svoje najmilije tokom rata na Kosovu i tražim da se moja izjava ne koristi kao razlog za proteste”, rekao je Jablanović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.