U Prištini se drugi dan obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti

Nizom svečanosti danas je u Prištini nastavljeno obeležavanje desetogodišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Počelo je sađenjem 115 stabala "u znak zahvalnosti" državama koje su priznale Kosovo, u "Memorijalnom kompleksu Adem Jašari" u selu Prekaze. Održana je svečana sednica Skupštine Kosova, potom su Prištinom defilovali pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i Policije Kosova. U hotelu "Emerald" predsednik Kosova, Hašim Tači, organizuje prijem za predstavnike institucija Kosova, strane goste i diplomatski kor. U Ministarstvu spoljnih poslova Kosova biće predstavljena "Knjiga nezavisnosti", s poslanicima koji su proglasili nezavisnost Kosova.​ Za sada nema detalja o tome da li su na nekoj od ovih svečanosti bili prisutni predstavnici Srpske liste koja je deo vladajuće koalicije na Kosovu. U nastavku prenosimo pregled delova iz kosovske štampe o današnjim događajima u Prištini.

Izvor: RTK2 (Tekst je izvorno preuzet)

Održana svečana sednica Skupštine Kosova

U čast obeležavanja desete godišnjice nezavisnosti održana je svečana sednica Skupštine Kosova.

Kosovo24časa/Rita Ora na albanskom čestitala nezavisnost

Prvi dan proslave 10. godišnjice nezavisnosti Kosova završen je koncertom svetske muzičke zvezde Rite Ore na trgu u Prištini i velikim vatrometom.

Koncertu je, prema procenama medija, na trgu "Skenderberg" prisustvovalo oko 100.000 ljudi.

Ona je publici čestitala na albanskom jeziku desetu godišnjicu nezavisnosti.

Ova britanska pevačica, poreklom sa Kosova, tokom dana se sastala i sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem, koji je joj je u znak zahvalnosti poklonio zlatnu mapu Kosova.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, odlikovao je Oru Predsedničkom medaljom.

Na sednici su učestvovale mnoge ličnosti iz regiona i sveta.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, u svom obraćanju na svečanoj sednici za 10. godišnjicu nezavisnosti Kosova, izjavio je da druga dekada državnosti zahteva više rada i odgovornosti.

Veselji je naveo da je ekonomska transformacija ključno angažovanje kosovskih institucija.

"Moramo da stvorimo uslove za drugačiji, brži i značajniji ekonomski razvoj. Druga decenija nezavisnosti bi trebalo da bude decenija ekonomske dobrobiti za građane Kosova," rekao je on.

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Rama: Kosovo je postiglo napredak u jačanju demokratske države

Premijer Albanije, Edi Rama, rekao je da su Kosovo i Albanija dve formalno odvojene administrativne realnosti, ali da žive u prirodnoj ekonomskoj saradnji i stalnoj političkoj i institucionalnoj saradnji u pogledu nezaustavljivog usklađivanja nacionalnog programa budućnosti.

On je na svečanoj sednici Skupštine danas izjavio da je u jednoj deceniji Kosovo ostvarilo veliku istorijsku težnju, postavljajući sebe kao najmlađu državu na karti sveta i danas broji više od 115 priznanja, ali takođe je zabeležilo napredak u jačanju institucija i demokratske države.

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Engel: Predivan rođendan Kosova

Članovima Skupštine Kosova obratio se američki kongresmen Eliot Engel.

On je naglasio da je uloženo mnogo napora da se postigne nezavisnost Kosova pre 10 godina. Deceniju nakon tog događaja, senator Engel je rekao da je ostalo još mnogo stvari da se uradi.

"Mogu vam reći da u Sjedinjenim Državama nema prijateljskijeg naroda nego ovde na Kosovu. Zbog toga vam takođe zahvaljujem. Dok gledam sledeću desetogodišnjicu, želim da Kosovo priznaju sve nacije u svetu. Želim da vidim Kosovo u EU, želim da vidim Kosovo u NATO-u i želim da vidim Kosovo u Ujedinjenim nacijama. Važno je da ljudi shvate da je to prava stvar," rekao je senator Engel.

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Aljbin Kurti sa nekim zamenicima bojkotuje svečanu sednicu Skupštine

Iako je u subotu Aljbin Kurti čestitao Albancima Dan nezavisnosti, on nije prisustvovao nedeljnoj svečanoj sednici u čast 10. godišnjice. Isto je učinio i jedan deo poslanika Samoopredeljenja koji je na strani Kurtija. Uprkos tome, druga grupa poslanika – Visar Imeri, Dardan Molićaj, Fisnik Ismailji… – bila je prisutna.

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Defile KBS-a i policije

Bezbednosne snage Kosova počele su defilovanje u čast desete godišnjice nezavisnosti na trgovima "Majka Tereza" i "Zahir Pajaziti".

Ovom prilikom, podignuta je zastava i intonirana je himna Kosova.

Na ovom događaju su važne ličnosti iz kosovske politike, iz regiona i sveta.

Pre toga, održana je svečana sednica u Skupštini Kosova, gde su govorili predsedavajući parlamenta Kadri Veselji, kongresmen Eliot Engel i premijer Albanije Edi Rama.

Predsednik Hašim Tači obratio se prisutnima pre defilea KBS-a

Izvor: RTK2/RTK1 (Tekst je izvorno preuzet)

 Tači: Trenutak ozvaničenja Vojske blizu

Predsednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je da se približava dugo očekivani trenutak "ozvaničenja vojske, jer strateški partneri i NATO u potpunosti podržavaju ovaj proces".

"Kada smo imali defile KBS-a pre četiri godine, KBS je izvršio sve pripreme za tranformisanje u oružane snage Kosova. Nažalost, nismo bili u mogućnosti da na pravi način ispratimo korake transformacije KBS u oružane snage, ali stvari su se promenile na Kosovu. Kao predsednik Kosova ja sam odlučan da Kosovo dobije svoju vojsku i to što je pre moguće," rekao je on.

Predsednik Tači je dodao da su KBS i policija garant sigurnosti i stabilnosti na Kosovu i da se "približava dugo očekivani trenutak ozvaničenja vojske".

On je istakao da "strateški partneri i NATO u potpunosti podržavaju proces transformacije u vojsku Kosova jer će to biti doprinos miru i stabilnosti u regionu i šire".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.