Vučić: Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne dogovor sa Srbijom

Mi, Srbi, moramo dobro da razumemo da je svaki kompromis sa Albancima – kompromis, a ne prepuštanje, kako bi neki drugi to da kažu – od životnog i najvećeg interesa za Republiku Srbiju i za srpski narod na Kosovu i Metohiji. Mi moramo da brinemo o ljudima na Kosovu i Metohiji. Moramo da brinemo i o našoj zemlji naravno, ali moramo da gledamo i u budućnost i da vidimo šta je to što moramo da napravimo, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon razgovora sa "najuspešnijim studentima" Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, istakao je i da oni koji nisu za kompromis sa Albancima moraju, kazao je, da razumeju da time gubimo samo mi, možda gube i Albanci; "u to da ulazim svakako neću, ali time gube i Srbija i srpski narod". Najavio je da će dijalog u Briselu biti nastavljen 26. februara. Studentima sa KiM-a poručio je: "Budite bolji od moje i prethodnih generacija".

Sit priča kako nas je neko spolja naterao

"Moramo da gledamo u suštinu, moramo da gledamo šta je to što možemo da uradimo za budućnost našeg naroda, jer ja sa ovom decom i ovim mladim ljudima kada sam pričao – za njih postoji samo država Srbija, ali oni dobro razumeju da mi moramo da pravimo kompromise sa Albancima," kazao je na konferenciji za medije u Predsedništvu.

Moramo da pokušamo, ponovio je, da pronađeno kompromisno rešenje sa Albancima i "ne zato što nas bilo ko na to tera, jer sam sit tih priča kako nas je neko spolja naterao".

Nastavak dijaloga 26. februara

Tehnički dijalog, na kojem će Beograd predstavljati Marko Đurić, biće nastavljen 26. februara. Mislim da će se na stolu naći sve teme, od Zajednice srpskih opština do diploma, rekao je Vučić novinarima.

Kazao je da će krajem meseca ili idućeg biti nastavljen dijalog na kojem će učestvovati on i predsednik Kosova, Hašim Tači.

"Moje otvoreno pitanje je… A ko nas je to naterao? A kako će to da nas natera?" – nastavio je Predsednik.

Bilo je i biće pritisaka, kazao je takođe, dodajući da je "srpsko rukovodstvo pokazalo da ne podleže pritiscima ma koliko bili teški, ponekad i bolni za nas pojedinačno".

Ovi što se busaju u prsa…

Kazao je i da na KiM ide češće nego 99 odsto građana centralne Srbije.

A, inače biste šta? Da spalite srpske manastire?

"Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne dogovor sa Srbijom. Da bi taj sporazum bio postignut, mi moramo da dođemo do kompromisnog rešenja, ne do rešenje u kojem ćete da kažete Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, zato što nam se tako sviđa, ali mi ćemo Srbiji da garantujemo sigurnost njihovih monaha i monahinja po srpskim manastirima. A, inače biste šta? Da spalite srpske manastire? Kao što ste ih palili 2004. Nisam razumeo šta bi tu dobila Srbija i šta bi tu dobili Srbi, pošto im valjda na dnevnom nivou preti opasnost da skidate krst kao na crkvi u Podujevu ili nisam shvatio šta." 

Ja se obično nasmejem tiho… Na kraju vam dođe na isto

"Tako da, ja se obično nasmejem tiho, ma koliko je to teško za mene i bolno razumevajući sve posledice sa kojima se součavamo kada na nas krenu pritisci za priznanjem nezavisnog Kosova. Svi vam kažu – priznanje, preterao sam. Za to da se reši taj odnos Beograda i Prištine koji suštinski jeste naše priznanje. Da li je to formalno ili nije formalno ili su to dve Nemačke u kojima oni mogu da uđu u sve institucije a da mi budemo jedini koji ih formalno nismo priznali i tako dalje… Na kraju vam dođe na isto – to je da njima sve svetske institucije, organi i organizacije budu dostupne, a da mi spasemo obraz i da to ne učinimo kao formalno."

"Ovi što se busaju u prsa u Beogradu kao veliki zaštitnici naših nacionalnih interesa jedanput u tri godine odu na Gazimestan na 15 minuta, viknu tri parole i vrate se nazad. Na KiM-u morate da živite, morate da idete autobusom između Kline i Istoka," dodao je, istovremeno uputivši pitanja:

Pa da pitam ko će to da ide? Hoće li neko od vas ili neko od nas?

Jezivo brutalnom silom pogaženi svi pravni principi kako bi Srbiji bila oduzeta teritorija

Predsednik Vučić je, osvrćući se na 10-godišnjicu unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova, naveo da su pogaženi svi akti međunarodnog javnog prava i da su "jezivo brutalnom silom pogaženi svi pravni principi kako bi Srbiji bila oduzeta teritorija": 

"I naravno značajan deo stanovnika srpske nacionalnosti koji svakako ni po koji cenu ni na koji način nisu želeli da žive u drugoj državi."

Albanci imaju svoju matičnu državu

Albanci na KiM-u su, kako je objasnio, imali svoju matičnu državu i ono što je, naveo je, problem je:

"Da je narodu koji je imao svoju matičnu državu dato pravo na samoopredeljenje, da dodam čak i bez formalne izjave volje sopstvenog stanovništva, bez organizovanja referenduma, bez ičega."

Je l' bila magla tog dana, a žena mi kaže – kakva magla?

Ovako govori o istrazi ubistva Olivera Ivanovića:

"Znamo mi šta oni rade. I čekam da vidim šta će da pokažu. Pošto i mi imamo određene stvari. Biću vrlo strpljiv i trpeljiv. Još nekoliko dana i nedelja da sačekamo rezultate istrage. Onda ćemo mi da izađemo sa svim pričama kojih smo se naslušali i kojih smo se nagledali prethodnih dana i nedelja. Od svega što se zbivalo ovde u javnosti u Beogradu do svega što se zbivalo u Prištini. Do svih čudnih stvari i do toga da vas pitam – a kako to da nemamo satelitske snimke, pa moram da zovem ženu Oliverovu da je pitam je l' bila magla tog dana, a pa mi žena kaže – kakva magla?"

Dodao je i da "želi sreću organima u Prištini u pronalaženju ubice".

"Da budu pravi dokazi, a ne ti si slikao mobilnim telefonom čaure, pa da se time navode ljudi ko je ubica, a onda ih pustite posle 15 minuta. I onda shvatite, ustvari, da je to služilo za zamajavanje javnosti."

"Ako imate matičnu državu, onda znači da je taj narod već imao pravo na samoopredeljenje, a u drugoj državi su obično ravnopravna nacionalna zajednica ili pripadnik nacionalne manjine, kao što su Albanci bili na teritoriji Srbije i SR Jugoslavije," dodao je.

Zbog toga, smatra Vučić, imaju problem i velike sile koje su priznale Kosovo – i SAD i mnogo evropske zemlje.

Srbija teško izdržava borbu sa velikim silama; današnjoj Srbiji niko neće da izvlači uši

Ipak, ocenio je i da je i onima koji su priznali nezavisnost Kosova "jasno da sa Srbijom moraju da razgovaraju" i da "današnjoj Srbiji niko neće da izvlači uši".

"Srbija u političkoj areni teško izdržava borbu sa velikim silama. Mi se ne borimo protiv Prištine i njihovih političkih predstavnika. Na drugoj strani, protiv nas zajedno sa Prištinom, su i Vašington i London, svuda u svetu, na svakom mestu," kazao je Predsednik.

Postavlja, dodao je, pitanje šta je to što mi treba da radimo?:

"Da li da se durimo? Da li da pokušavamo da dobijemo bitke koje ne možemo da dobijemo?"

Govoreći o poslednjih notama o povlačenju priznanja Kosova, Vučić je istakao da to pokazuje da proces "nije jednostran", uz poruku:

"Biće takvih stvari još."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.