Završena „druga proba za protest“ aktivista LVV, uzvikivali „hoćemo izbore“

Vest je ažurirana

U iščekivanju odluke Ustavnog suda u vezi sa dekretom kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara kosovske vlade, u Prištini se danas održava performans u organizaciji Samoopredeljenja, tj. kako tvrde iz ove stranke „drugi test za protest“, na kojem se očekuje da će prisustvovati do 5.000 ljudi.

Za održavanje današnjeg skupa na trgovima „Skenderbeg“, „Ibrahim Rugova“ i „Adem Jašari“ najavljen u terminu od 17:00 do 19:00, a koji su upravo počeli, Samoopredeljenje je dobilo dozvolu, potvrđeno je juče iz Kosovske policije.

Posted by Arbresha Azemi on Thursday, 28 May 2020

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

Kako prenosi prištinska Koha, bilo je okupljeno oko 2.000 ljudi, međutim, pretpostavlja se da je taj broj čak i za nekoliko hiljada veći. Oni uzvikuju „hoćemo izbore“, „Aljbin“, „Samoopredeljenje“, ali i „Gde si Aljbine celo Kosovo je na trgu“.

Istovremeno, kako Gazeta Express javlja, sudije ustavnog suda nešto pre 16 sati započele su zasedanje u očekivanju javnosti da se izjasne o dekretu Hašima Tačija kojim pokušava da formira vladu bez izbora, čemu se Samoopredeljenje protivi.

Koha ujedno javlja da je Kurti pozdravio okupljene koji su dozivali njegovo ime sa balkona zgrade kosovske vlade.

Nešto kasnije, završeno je današnje okupljanje.

Kako je potom saopšteno iz Samoopredeljenja, na skupu je bilo više od 5.000 učesnika.

„Druga proba za proteste“ naišla na protivljenje i osudu opozicije

Današnja „proba za proteste“, kao i Kurtijev izlazak na balkon zgrade kosovske vlade, odakle je pozdravio okupljene, naišli su na kritiku opozicije, uz navode da tako nešto rade samo „vladari u autoritarnom režimu“.

Poslanik PDK, Enver Hodžaj oglasio se nakon današnjeg skupa putem Fejsbuka, protumačivši ga kao „direktan pritisak“ na Ustavni sud povodom odluke o dekretu kosovskog predsednika.

Ujedno je dodao da se samo u autoritarnim režimima događa to da vladajuća stranka organizuje proteste.

Bivši savetnik bivšeg kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, sa druge strane, uporedio je Kurtija sa italijanskim političarom i diktatorom, Benitom Musolinijem, objavivši na svojoj Fejsbuk stranici današnju Kurtijevu fotografiju sa balkona zgrade kosovske Vlade, kao i fotografiju na kojoj se nalazi Musolini iz 1935. godine.

U ironičnom stilu, šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši (Gashi) poručio je da Samoopredeljenje protestuje protiv sebe, ali i da ova stranka čeka odluku Ustavnog suda.

Savetnik kosovskog predsednika, Adilj (Adil) Behramaj, sa druge strane, poručio je da samo na Kosovu vlada protestuje protiv opozicije.

Protivljenje današnjem performansu juče je izrazio lider AAK i bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Nazvao ga je nelogičnim i protivustavnim.

Ujedno je Sejdi Hodža iz PDK, na današnjoj konferenciji za štampu, poručio da je oranizovanje protesta direktan uticaj na odluku Ustavnog suda o dekretu.

Iz ove stranke su juče poručili da današnji performans nije protest, već da je to proba za održavanje protesta.

Kao razlog za okupljanje navode to da je ovoj stranci upućeno mnogo zahteva i da su građani bili zainteresovani za održavanje protesta zbog političkih dešavanja.

Kosovski premijer u ostavci i lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, danas ranije je izjavio da ni on, kao ni vlada koju predvodi, ne učestvuju u organizovanju skupova, već da ih „samo posmatra i poštuje prava građana na slobodu okupljanja“, prenela je prištinska Koha.

Naznačio je da Samoopredeljenje ima organizaciju aktivista.

„Nemam vremena da budem aktivista stranke u doba zdravstvene i ekonomske krize izazvane koronavirusom“, podcrtao je Kurti.

 

Ovo je druga „proba za proteste“. Prethodnu su organizovali aktivisti Samoopredeljenja takođe u Prištini 12. maja. Pretpostavlja se da su tada aktivisti želeli da iskažu nezadovoljstvo povodom dekreta kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastavljanja nove vlade čemu se ova stranka protivi.

Podsetimo, današnje okupljanje više hiljada pristalica Samoopredeljenja dolazi u vreme još jedne političke krize na Kosovu i jeku uzajamnih optužbi LVV i Aljbina Kurtija sa jedne strane, i Hašima Tačija, odnosno LDK sa druge, o tome ko je prekršio kosovski ustav, uzurpirao vlast i nezakonito postupao, ali i u sitnom odbrojavanju sati do kada bi Ustavni sud trebalo da donese konačnu odluku o dekretu kosovskog predsednika kojim je imenovao Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara nove vlade.

Pozitivan ishod iščekuje sam Tači, kao i LDK, koja je u međuvremenu sastavila koaliciju i tvrdi da ima većinu za sastavljanje vlade, dok negativnu presudu po pitanju legalnosti dekreta iščekuje Samoopredeljenje. Ova stranka se obratila Ustavnom sudu istog dana kada je i Tači potpisao dekret – 30. aprila.

Ustavni sud je prvog maja privremeno suspendovao primenu ovog dekreta i odredio rok da konačnu odluku donese do 29. maja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.