U Prištini protest sa fizičkom distancom

PRotest skenderbeg Priština
FOTO: Koha

Za dva dana, dva protesta. Jedan juče u Beogradu ispred skupštine Srbije, a drugi danas u Prištini na trgu „Skenderbeg“. Međutim, dok je sa protesta oko 6.000 ljudi, koliko je srpski predsednik Aleksandar Vučić saopštio da ih je bilo protiv opozicionog lidera Boška Obradovića u Beogradu – upadljiva slika bila zgusnuta masa ljudi usred pandemije, u Prištini, kako javljaju mediji, – potpuno drugačija slika: „Protest sa distancom“.

Više stotina građana okupilo se danas u Prištini, na trgu „Skenderbeg“, javlja prištinska Koha.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici „Sa premijerom“, koja ima više od 310.000 pratilaca, a na čijoj se pozadinskoj slici nalazi vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, danas su organizovane „probe za protest sa distancom“.

Video snimak o današnjem protestu na kojem se vidi više stotina građana kako stoje na distanci od više metara jedni od drugih objavljen je na ovoj Fejsbuk stranici.

Na fotografijama se vidi da građani nose zaštitnu opremu.

Juče su se simpatizeri SNS-a okupili ispred zgrade Skupštine gde se nalazila grupa koja je podržala lidera opozicionog pokreta Dveri koji je duže od 24 sata na stepenicama parlamenta strajkovao glađu.

Tokom protesta čak je došlo i do toga da je žandarmerija razdvajala pristalice dve grupe, dok niko od prisutnih, uprkos pandemiji korona virusa, nije poštovao mere fizičkog distanciranja.

Koha prenosi da je pokušala da stupi u kontakt sa predstavnicima Samoopredeljenja, stranke koju predvodi Kurti, ali da odgovor još uvek nisu dobili.

Sa druge strane, kako javlja Gazeta Express, reč je o aktivistima pokreta Samoopredeljenje.

Podsetimo, pristalice pokreta Samoopredeljenje prethodno su najavile održavanje protesta za 4. maj a nakon ukidanja mera o zabrani kretanja, kada su i pozvali građane da izađu i iskažu nezadovoljstvo zbog tadašnjih najava o formiranju nove vlade bez održavanja izbora.

U međuvremenu su uvedene nove mere, te je mera o ograničenju kretanja izmenjena, ali je ostala na snazi.

Sot, kemi organizuar Prova për Protest në distancë ?? të gjithëve !

Posted by Amandë Toska on Tuesday, May 12, 2020

PRotest skenderbeg Priština
FOTO: Koha
PRotest skenderbeg Priština
FOTO: Koha
PRotest skenderbeg Priština
FOTO: Gazeta Express
PRotest skenderbeg Priština
FOTO: Gazeta Express


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.