U Prištini pitaju dokle će EU tolerisati ponašanje Srbije i navode da će Varhelji i Fon Kramon pritisnuti Beograd

Aleksandar Vučić
FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

To što su iz Beograda stigle vesti juče da je Srbija sa Ruskom federacijom postigla trogodišnji sporazum o isporuci gasa i to uz dobru cenu, na Kosovu je dočekano sa neodobravanjem i novim prozivkama ka svojim zapadnim partnerima o Srbiji kao ruskom savezniku. Dokle će EU tolerisati takvo ponašanje Srbije? – pita šef kabineta kosovske predsednice Kosova Bljerim Velja (Blerim Vela).

„Putin i Vučić su se u telefonskom razgovoru dogovorili da će Rusija nastaviti da snabdeva Srbiju prirodnim gasom i da će dve zemlje ojačati svoje partnerstvo. Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, produbljuje saradnju sa Rusijom umesto da se uskladi sa sankcijama EU. Dokle će to EU tolerisati?“, napisao je Velja na Tviteru, uz fotografiju sa ranijih susreta Vučića i Putina i njihovog rukovanja.

Kurti: Putin i Vučić više ne moraju da se sreću da bi se dogovarali

Na istoj mreži kosovski premijer Aljbin Kurti nešto kasnije je primetio da dvojica predsednika „čak ne moraju više ni da se susreću da bi se dogovorili“.

„Sporazumi između Putina i Vučića se sada postižu kroz telefonske razgovore“, poručio je Kurti. I on je objavio fotografiju susreta Vučića i Putina iz prošlosti.

Iako je srpski predsednik juče govorio o nabavci gasa kao o glavnoj temi razgovora sa Putinom, spominjući još i rat u Ukrajini, ne potvrđujući i da su razgovarali o Kosovu, to je zapravo učinio Kurti još jednim podsećanjem na prošle Vučićeve izjave.

„Ali evo šta je Vučić kazao o Kosovu nakon njegovog 19. susreta sa Putinom u Sočiju 25. novembra 2021“, napisao je Kurti uz Vučićev citat iz tog vremena tokom intervjua za RTS:

„O tome smo i prijateljski razgovarali i dobro se razumemo. Ja sam govorio o dvostrukim standardima, o neretko licemerju u međunarodnim odnosima, predsednik Putin to prepoznaje i dobro shvata o čemu govorim, ali je tražio od mene dodatna objašnjenja, pa smo govorili o severu Kosova, pokazivao mu i na mapi“.

Pritisak na Beograd

Za to vreme u Beogradu je glavna vest obnova desetogodišnjeg ugovora sa ruskim Gaspromom, na naredne tri godine, odnosno da je cena gasa koji će Srbija kupovati od ruskog Gasproma biti trenutno tri puta niža od cene po kojoj je kupuju druge evropske zemlje, dok će zimi ta cena biti i još znatno niža u odnosu na ostale zemlje.

Vest stiže u jeku pritisaka sa zapada na Srbiju da Ruskoj federaciji uvede sankcije. U Beograd danas stižu evropski komesar Oliver Varhelji i poslanica Viola fon Kramon, a kosovski mediji navode da stižu sa porukama o Kosovu i ratu u Ukrajini.

U tekstu pod naslovom „Varhelji i Kramon sutra u Beogradu, pritisak zbog Kosova“, list Zeri piše da će „srpski predsednik Aleksandar Vučić primiti direktne i jasne poruke iz Evropske Unije u vezi sa odnosima sa Rusijom i pitanjem dijaloga na Kosovu“.

Pozivajući se na saznanja drugog medija Radio Kosova, ovaj list navodi da će prvo od 10:30 kada se Vučić sastaje sa fon Kramon, a potom i u popodnevnim satima sa Varheljijem, ovi zvaničnici srpskom predsedniku „preneti poziciju Brisela o uvođenju sankcija Rusiji i tome da pronađe rešenje u okviru dijaloga sa Kosovom o temama kao što su energetika i ostali nesprovedeni sporazumi do sada“.

Dobiće odgovore u skladu sa srpskom politikom, a nije iznenađenje šta će Fon Kramon govoriti, već je juče kazao Vučić, premda ne dajući detalje.

„Razmena mišljenja je dobro došla, Srbija se nalazi na evropskom putu i dobro je da čujemo šta misli g-đa Fon Kramon i šta misli – mnogo više od toga – komesar, jer on predstavlja vladu ili izvršne organe EU – EK i to će za nas sutra biti veoma važno“, kazao je predsednik Srbije juče.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.