U Prištini forum o poštovanju jezičkih prava

Za nešto više od sat vremena, u Prištini počinje forum o poštovanju jezičkih prava na Kosovu, u organizaciji misije OEBS-a. Cilj foruma je da se podigne svest među lokalnim institucijama o važnosti poštovanja jezičkih prava, poručuju iz OEBS-a.

Učesnici foruma su premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić, poverenik za jezike Slaviša Mladenović, ambasador Austrije u Prištini, Gernot Phandler i šef misije OEBS-a, Jan Bratu (Jan Braathu).

Govoriće i visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine, Lamberto Zanijer (Lamberto Zannier).

Forum će, navode iz OEBS-a, poslužiti kao platforma za predstavnike i ambasadore dvojezičnih i višejezičnih područja da razmene svoja iskustava u vezi sa jezičkim pravima.

Glavni zaključci sa Foruma biće uvršteni u predstojeći tematski izveštaj misije o dvojezičnosti, koji ima za cilj, ističu, da unapredi primenu zakona o jezicima.

Kosovskometohijski Srbi neretko se susreću sa problemom nedostatka prevoda zvaničnih dokumenata i informacija na Kosovu sa albanskog i engleskog – na srpski jezik, odnosno problemom neadekvatnog i neprimerenog prevoda i upotrebe srpskog jezika. Primeri neprimerene upotrebe srpskog jezika na Kosovu i Metohiji, posebno od strane kosovskih institucija tokom proteklih 17 godina, koji je, po Ustavu Kosova, drugi zvanični jezik pored albanskog, brojni  su, o čemu je više novinara i novinarskih udruženja do sada izveštavalo. I KoSSev je više puta pisao o tome. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.