Hodžaj: Cilj je da postignemo mirovni sporazum sa Srbijom

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa engleskog)

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj, rekao je da Vlada Kosova ima dva glavna prioriteta.

"Prvo, svi sporazumi koji su do sada postignuti moraju biti primenjeni. Neki od ovih sporazuma nisu primenjeni u Srbiji, ali je i Kosovo stalo," rekao je Hodžaj misleći na sporazum kojim bi trebalo da se uspostavi Zajednica srpskih opština. 

U svakom slučaju, kaže Hodžaj, Srbija je odgovorna za sprovođenje većine sporazuma, uključujući sporazum o energetici i druge važne sporazume koji su postignuti tokom dijaloga Kosova i Srbije u Briselu.

"Implementacija sporazuma se odnosi i na kredibilitet u dijalogu i nova faza u dijalogu gubi smisao bez primene tih sporazuma," kazao je Hodžaj.

"Naš drugi cilj je da dijalog mora da ima jasan vremenski određen raspored. Ne možemo doveka razgovarati sa Srbijom. Kad to uzmete u obzir, tokom dijaloga i u specijalnim sporazumima mi smo istakli neke od ovih zabrinutosti koje se odnose na različite aspekte života. Naš cilj je da postignemo mirovni sporazum između Kosova i Srbije, a to tačno znači – članstvo u Ujedinjenim nacijama i uyajamno priznanje," rekao je Hodžaj.  

Zamenik premijera navodi i da Kosovu treba nova platforma za pristup dijalogu koju treba da definišu državne institucije, civilno društvo i političke partije na Kosovu.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.