Todorić: Zakletva srpskih sudija i tužioca pred Tačijem biće proglašena neustavnom. Sever Kosova najnezaštićenije područje u Evropi

Zakletva koju su srpske sudije i tužioci položili pred predsednikom Kosova biće proglašena neustavnom, samo je pitanje kad, izjavio je Vladimir Todorić iz Narodne stranke. Direktor Centra za praktičnu politiku, Dragan Popović, slaže se da ta zakletva krši Ustav Srbije, ali dodaje da je važno da Srbi na Kosovu dobiju bolju pravnu zaštitu.

Narodna stranka Vuka Jeremića formirala je odbor za pravosuđe i saopštila da je prvi potez podnošenje inicijative za ocenu ustavnosti polaganja zakletve srpskih sudija na Kosovu. Ta stranka smatra da je time narušen Ustav Srbije, a pored toga, najavila je još nekoliko inicijativa.

Jedna će biti inicijativa za donošenje zakona o poreklu imovine, zakona o lustraciji, kao i inicijativa za formiranje institucije specijalnog tužioca za visoku korupciju.

Sever Kosova najnezaštićenije područje u Evropi: Pale se automobili, zastrašuje narod, vlast drže kriminalci, građani bez sudstva i policije da im se obrate za zaštitu

Todorić, koji je po struci advokat, kaže da je Sever Kosova, gde žive Srbi, trenutno "najnezaštićenije područje na teritoriji Evrope, ako ne i šire".

"Tu se, kao što smo videli u izbornoj kampanji, pale automobili, zastrašuje narod, tamo vlast drže kriminalci, a obični građani nemaju ni policiju ni sudstvo kojima mogu da se obrate za zaštitu. Građani Srbije su tamo prepušteni na milost i nemilost vladajućoj stranci koja ih zapošljava, koja ih praktično u čoporu, tera na birališta i gde oni žive u strahu," rekao je Todorić.

Sudije koje su se zaklele Hašimu Tačiju prekršile zakletvu Srbiji

Član predsedništva Narodne stranke Vladimir Todorić rekao je u Danu uživo televizije N1 da su sudije koje su se zaklele Hašimu Tačiju prekršile zakletvu koju su položile pred Skupštinom Srbije.

"Ta uredba ne samo da je neustavna, nego ukida institucije pravosuđa Srbije na teritoriji Kosova, pošto su prethodno već ukinute institucije Ministarstva unutrašnjih poslova," rekao je Todorić.

Srpski ustav prekršen još od potpisivanja Briselskog sporazuma

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije je prekršen ne samo sada, nego nizom uredbi od kada je potpisan Briselski sporazum.

"Ruku na srce, Ustavni sud je već reagovao na neke uredbe i proglasio ih neustavnima, ali sa dosta zakašnjenja. Proglašene su neustavnim uredbe o katastru i matičnim knjigama i takozvanom prelasku preko administrativne linije. Te ako gledamo prethodnu sudsku praksu, nemam nedoumica u pogledu toga da će i ovaj put ova uredba biti proglašena neustavnom," kaže Todorić.

Ocena Ustavnog suda jako bitna. Nema vanpravnog razloga da se krši zakon

Prema njegovim rečima, ocena Ustavnog suda je jako bitna. 

"I to ne samo u pogledu praktične primene. Mi smo tražili da Ustavni sud odmah, pre nego što donose odluku, obustavi primenu svih pojedinačnih akata, uključujući tu i onaj o penzionisanju sudija i tužioca, zbog štete koja se može pretrpeti," rekao je Todorić i dodao da je odluka suda bitna i zbog pitanja političke i krivične odgovornosti za sve ljude koji učestvuju u tom procesu.

Vlast sve što radi – radi ispod žita. Na Severu Kosova – divlji zapad

Todorić kaže da bi sve trebalo da se uredi na pravni način, legalno, ali da vlast ne ume da radi na transparentan način.

"Oni sve što rade, rade 'ispod žita', mimo javnosti i znanja građana", kaže Todorić.

"Mi smo sada već dovedeni do svršenog čina, prekršilo se ne znam koliko zakona i uredbi, na Severu Kosova je 'divlji zapad'…Stvari treba postaviti drugačije…treba nam jedno normalno društvo, da vodimo dijalog, da vidimo šta je realno i šta je moguće," smatra Todorić.

Todorić naglašava da ne postoji nijedan vanpravni razlog da se svesno krši zakon, jer bi to moglo da stvori presedan koji bi mogao da se koristi u drugim slučajevima u kojima se krši zakon.

Popović: Srbima potrebna pravna zaštita – kosovsko pravosuđe jedino moguće

Popović, sa druge strane, ne veruje da će biti bilo kakve krivične odgovornosti, ali da bi moglo da bude zabeleženo "kao neka vrsta političke odgovornosti".

"I ove uredbe koje je Ustavni sud do sada proglasio neustavnim, i dalje se bez problema primenjuju…Mi ne smemo da dovodimo u pitanje vladavinu prava, da rušimo pravni poredak. Sa druge strane, verujem da je jako važno da se sudije srpske nacionalnosti što pre integrišu u kosovsko pravosuđe. I mislim da je to moguće u slučaju da se postigne jasan politički dogovor između srpske i albanske strane i da sadrži sve elemente i bude dovoljno sveobuhvatan, da podrazumeva i promenu srpskog ustava i promenu raznih zakona," kaže Popović.

Ustav Srbije od svog donošenja neprimenljiv na Kosovu

On dodaje da je Ustav Srbije, od kada je donet – neprimenjiv na području Kosova. "Mislim da je jako važno da se ta situacija razreši u obostranom interesu. I tim ljudima dole treba pravna zaštita, a ona može da se obezbedi samo kroz kosovsko pravosuđe, drugo ne postoji," kaže Popović.

Unutrašnji dijalog najavljen, a onda ga nema, a onda se najavi kao dijalog sa izdajnicima

Popović veruje da bi "smenom autoritarne vlasti koja sistemski guši javni dijalog, stvari bile drugačiji".

"Može se doći do rešenja, dijalogom i razgovorom…Verujem da je cilj dijaloga normalizacija odnosa između Srba i Albanaca, a jedna od stvari koje mora da se uradi je da taj javni dijalog postane otvoreniji…Nama je najavljen taj unutrašnji dijalog, a onda ga nema, a i kada ga najavljuju, oni ga najavljuju kao dijalog sa izdajnicima. To tako ne može," smatra Popović.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.