U Prekovcu otvorena farma svinja: Francuski donatori ne zaboravljaju Srbe na KiM

U Prekovcu je danas otvorena farma za uzgoj svinja za potrebe narodnih kuhinja Eparhije raško-prizrenske i humanitarne organizacije "Majka Devet Jugovića". "Solidarnost za Kosovo uložila je 150.000 evra i to je rezultat darežljivosti 12.000 francuskih donatora, koji ne zaboravljaju Srbe na KiM-u," kazao je predsednik ove organizacije, Arno Gujon. Na farmi se trenutno nalazi 100 svinja, uskoro će biti dopremljeno još 50, zahvaljujući Fondaciji B92. Za nekoliko meseci očekuje se i otvaranje farme za tov živine.

"Danas je veliki dan za sve nas, jer posle osam meseci rada konačno je otvorena farma svinja u Novom Brdu, čiji je kapacitet oko 200 grla. Ova farma će omogućiti narodnim kuhinjama da manje zavise od spoljašnih donacija u mesu, jer će same moći da se snabdevaju. Takođe će na farmi raditi pet radnika koji će ubuduće moći da žive od svog rada," poručio je Gujon na svom Fejsbuk nalogu, uz fotografije novoizgrađenog objekta.

Otvaranju farme, osim Gujona, prisustvovao je i vladika raško-prizrenski Teodosije i predsednica HO "Majka devet Jugovića", Svetlana Stević.

"Ovaj projekat, poput drugih projekata koje smo imali nedavno čast da otvorimo, jeste na prvom mestu važan za stanovnike ovog kraja, njihov opstanak, rad i egzistenciju" – kazao je vladika Teodosije. 

"Ako računamo farme koza, ovaca, bikova i krava, ovo je peta farma. Nećemo stati na ovome, ići ćemo dalje, a sve u cilju da zadržimo srpski narod na ovim prostorima, da im omogućimo da nađu posao," kazala je Stević.

Od 2012. godine humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo“ je u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom finansirala više samoodrživih projekata u oblasti stočarstva i poljoprivrede.

Otvorene su četiri farme, mlekara, fabrika za pasterizaciju voća i povrća, kao i desetine plastenika širom Kosova i Metohije.

Organizacija "Majka devet Jugovića" obrađuje oko 35 hektara zemljišta. Kroz samoodržive projekte zaposleno je 58 radnika. Ista organizacija rukovodi sa šest narodnih kuhinja u kojima se hrani preko 2.000 ljudi. Za spremanje obroka u jednom danu potroši se preko tona hrane. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.