U plasteniku porodice Milovanović iz Drena raznovrsno cveće

Proleće je period kada se kreće sa uređivanjem dvorišta, balkona i terasa pa se mnogi ljubitelji cveća, posebno pripadnice lepšeg pola, pripremaju za kupovinu sezonskog cveća. Poslednjih godina primetan je porast plasteničke proizvodnje cveća. Porodica Jovana Milovanovića iz sela Dren ovim poslom bavi se tri godine i za kratko vreme postali su jedni od najvećih proizvođača cveća na Severu Kosova.

U jednom plasteniku gaje nekoliko različitih vrsta cveća i to petunije surfinije, obične petunije, parkovske bombonice, patije i kaliope. Pandemija korona virusa uticala je na kašnjenje semena ovih cvetnih vrsta koje Jovan nabavlja iz Holandije. Takođe i vremenske prilike nisu bile baš najpovoljnije za razvoj cveća.

„Jednu noć je bilo dosta hladno, došla je temperatura do minus 9 ovde. Bilo je teško tu noć da se održi. Baš je bilo nezgodno. Imao sam malih problema, ali su sve to biljke podnele. Da ne bi bio velik problem morao sam tokom cele noći da ložim“, ističe Milovanović.

Kvalitetom svojih proizvoda, Jovan ima skoro pa obezbeđeno tržište koje se prostire od Jarinja do Južne Mitrovice. Kupci se javljaju, raspituju se za cveće i već narednih dana počeće da dolaze po svoje omiljeno cveće.

„Zovu telefonom, dolazili su ovde. Svi su obećali da će posle Đurđevdana da krene prodaja, jer su i oni videli da je malo kasnilo. Ali dobro, ima dosta, ja se nadam da će da se isprazni plastenik kao iz ovih godina. Jeste još uvek kovid, ali situacija je povoljnija, biće lakše nego prošle godine“, rekao je Milovanović.

Kako bi cveće napredovalo i nakon preuzimanja iz plastenika neophodno je po Jovanovim rečima često zalivati i prihraniti biljku.

„Samo treba dobro zalivanje ujutru i uveče, petunija voli vodu i hranu. Obavezno zalivanje, pogotovu uveče. Ja kažem, po jedna tegla vode sa hranom treba da se stavlja. A što se tiče zaštite, ona je zaštićena maksimalno tako da više nema potrebe. Jedino ako je neki insekticid“.

Dodaje da zavisi od toga gde stoji da li je na jakoj promaji ili ako je u hladu.

„Samo redovno zalivanje i prihrana. Ljudi samo zalivaju vodom, i čovek samo kada bi jeo hleb ne bi mogao da živi samo na hlebu. Tako i biljka, treba da se neguje sa hranom“, naglašava.

Dodaje i to da jedno zalivanje vodom može, s tim da drugo da ide sa prihranom.

„Ja koristim tri dvatesetice (prihrana) to je za njih najbolje, jer to je i za rast, i za koren i za cvet“, naglasio je Milovanović i dodao da u budućnosti planira proširenje proizvodnih kapiciteta.

Cveće može da ukrasi dom, baštu, kancelariju ali i da nam popravi raspoloženje i posluži kao antistres terapija. Njime izražavamo ljubav, dajemo izvinjenje ili želimo sreću.

Obradujte sebe ili drage osobe lepim cvećem, poručuju iz RTV Mir.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.