Protest ispred Trepče u Mitrovici

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nezadovoljni nedavnim zapošljavanjem u kompaniji „Trepča“, mnogi kandidati koji su se prijavili na ovaj konkurs, nastavljaju protest u šatoru postavljenom ispred ove kompanije u Starom Trgu.

Štrajk ovih kandidata započeo je 5. maja i nastavlja se danas, dok demonstranti upozoravaju na njegov nastavak.

Arsim Musa, jedan od organizatora ovog protesta, u izjavi za Kallxo rekao je da demonstranti nastavljaju sa ostankom u šatoru 24 sata dnevno.

„Štrajk se nastavlja, od 5. maja u 11:00, kada smo krenuli i nastanili se u šatoru, ostajemo 24 sata dnevno“, rekao je Musa. Rekao je da su zbog pandemije bili podeljeni u grupe za boravak u šatoru.

„Podeljeni smo u tri grupe od 50 ljudi, takođe zbog pandemije da ne bude veliki broj ljudi, radimo u tri smene tokom 24 sata“, rekao je Musa.

Obraćali su se i Vladi Kosova.

„Obraćali smo se vladi, obratili smo se ministru ekonomije, da što pre formira nadzorni odbor u kompaniji ‘Trepča’. Naš zahtev je samo zapošljavanje i ništa više jer je bilo mnogo nepravilnosti“, rekao je Musa.

Takođe je najavio da će protest nastaviti mirno, sve dok se ne ispune zahtevi. Musa je rekao da ih je do sada samo zamenik gradonačelnika Mitrovice, Faruk Mujka, posetio, izražavajući podršku demonstrantima.

U poslednjem procesu zapošljavanja od 24. septembra 2019. godine, preko 1.700 ljudi se prijavilo za ovo preduzeće, od čega je prihvaćeno 216.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.