U petak u Briselu ni o korekciji granica ni o ZSO

Mogerini, Vučić, Tači
Federika Mogerini, Aleksandar Vučić, Hašim Tači

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Uprkos najavama, na sastanku između predsednika Kosova Hašima Tačija i Aleksandra Vučića neće se razgovarati o „korekciji granica“ i Asocijaciji opština sa srpskom većinom.

Kancelarija predsednika Tačija najavila je da će se na sastanku prekosutra razgovarati o modalitetima za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, prethodno je najavio da će u septembru u Briselu predstaviti ideju korekcije granica, što znači ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom.

Međutim, na sastanku u petak sa njegovim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem neće da razgovara o „korekciji granice“, niti o osnivanju Asocijacije većinski srpskih opština.

To je barem upravo ono što su iz Kancelarije predsednika Tačija rekla za list „Zeri“:

„Korekcija granica i Asocijacija neće da budu na pregovaračkom stolu.“

Dalje, Predsedništvo kaže da će se na sastanku 7. septembra razgovarati o modalitetima postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom.

Tači je juče rekao da će na sastanku 7. septembra da predstavi ideju o „korekciji granica“, dok je Vučić najavio da će uskoro doći do konkretnog predloga sporazuma sa Kosovom.

Han: U petak bez sporazuma i završetka dijaloga

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Komesar EU za proširenje, Johanes Han, ne očekuje od predsednika Kosova, Hašima Tačija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da u petak postignu sporazum.

Han ne očekuje sporazum u novoj rundi dijaloga i kaže da će za put ka sporazumu da bude potrebno nekoliko meseci, navodi Lajmi.

On je tokom posete Tiflisu rekao da od nove runde dijaloga u petak ne očekuje bilo kakvu „finalizaciju“, jer je prerano.

On kaže da će sporazum između Prištine i Beograda da traje nekoliko meseci i kaže da bi obe strane trebalo da nastave da rade za sporazum.

Prema njegovim rečima, još je mnogo pitanja koja bi trebalo da se reše u vezi s nedavnom javnom raspravom o korekciji granica.

Han očekuje da će se u novoj rundi dijaloga sa visokom predstavnicom Evropske unije razgovarati o aktuelnim političkim pitanjima o kojima se raspravlja.

Povezane vesti:

Han: O rešenju raspravljaju Beograd i Priština, ali tako da ne ide na štetu drugih u regionu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.