U kojim kosovskim institucijama će raditi srpska civilna zaštita sa Severa

Do kraja godine preostalih 328 pripadnika nekadašnje civilne zaštite na Severu potpisaće radne ugovore sa kosovskim institucijama i od 1. januara dobijaće plate iz kosovskog sistema – navodi se u najnovijem izveštaju kosovske vlade o sprovođenju briselskih sporazuma. Preostala nerešena pitanja, kako se dodaje u izveštaju, iz Sporazuma o civilnoj zaštiti su: predaja prostorija u kojima se na Severu ona nalazila, kao i usvajanje zakonske regulative kojom bi se zakonski prekinuo rad CZ-a na KiM-u i isplate zarade pripadnicima CZ-a. Prvih 80 pripadnika civilne zaštite potpisalo je početkom jula ugovore o integraciji, da bi, zatim, još njih 25 bilo integrisano u Korektivnu službu Kosova. Izveštaj Vlade Kosova o sprovođenju Briselskih sporazuma „Brussels Agreements Implementation State of Play – A brief report on progress and challenges,“ možete pogledati OVDE.

Kosovska ministarstva i agencije u kojima će raditi nekadašnji pripadnici srpske civilne zaštite sa Severa:

Agencija za upravljanje kriznim situacijama: 80
Kosovska korektivna služba: 25
Ministarstvo rada i socijalnog staranja: 25
Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije: 30
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja: 4
Agencija za ruralni razvoj: 6
Agencija za zaštitu šuma: 20
Poreska administracija Kosova: 20
Ministarstvo zdravlja: 20
Ministarstvo infrastrukture: 30
Ministarstvo kulture, omladine i sporta: 20
Ministarstvo trgovine i industrije: 25
Ministarstvo administracije lokalne uprave: 12
Agencija za informaciono društvo: 16
Agencija za statistiku: 10
Agencija za državnu arhivu: 10
Kosovska agencija za katastar: 6
Agencija za hranu i veterinarstvo: 20
Kosovska carina: 20
Agencija za zaštitu sredine: 10
Ministarstvo evropskih integracija: 4
Fond za nepredviđene troškove: 50

„Predviđenih 483 lica, u skladu sa planom integracije Vlada Kosova, biće zaposleni u širokom spektru kosovskih institucija. Prvih 105 lica već radi i prima plate iz budžeta Kosova od septembra 2015. godine. 328 osoba potpisaće ugovore do kraja ove godine i počeće sa radom i dobijaće plate, počev od 1. januara 2016. godine. Preostalih 50 lica biće plaćeno iz kosovskog fonda za nepredviđene izdatke, u međuvremenu će biti zaposleni naredne godine,“ stoji u izveštaju Vlade Kosova.

Kada su u pitanju prostorije koje je koristila civilna zaštita na Severu, u izveštaju se navodi da je bilo 15 prostorija na ukupno 7 lokacija (5 kancelarije i 1 skladište u Leposaviću, 5 kancelarije u 1 skladište u Severnoj Mitrovici, 2 kancelarije u Zvečanu i 1 u Zubinom Potoku), koje su trebalo da budu predate kosovskim institucijama do 20. jula, te da je srpska strana navodila da neke od njih pripadaju lokalnim samoupravama. Ipak, neke od njih biće predate na korišćenje opštinama.

„Kosovska vlada je, nakon obilaska prostorija na terenu i njihove tehničke procene, odlučila da nakon predaje, one (prostorije) budu korišćene, a preostale prebačene na korišćenje opštinama. S obzirom na manjak prostora za veliki broj institucija koje će raditi na lokalnom nivou na Severu, Vlada Kosova je razvila plan smeštaja koji će biti finalizovan do kraja ove godine,“ objašnjava se u izveštaju.

„Pitanja koja se još uvek rešavaju“, a tiču se sprovođenja sporazuma o integraciji pripadnika civilne zaštite na KiM-u su, kako se navodi, usvajanje izmene zakona kako bi prestalo isplaćivanje plata za članove civilne zaštite iz sistema Srbije, te usvajanje izmene zakona o odbrani kako bi se zakonski prekinuo rad civilne zaštite na KiM-u.Sporazum o integraciji CZ potpisan je 26. marta, najverovatnije tzv. šatl diplomatijom, nakon dve godine razgovora. Tada je vest o postizanju sporazuma naišla na iznenađenje dela javnosti, s obzirom na to da su dve strane imale dijametralno suprotno tumačenje uloge i budućeg statusa civilne zaštite, te da u javnosti nije bilo čak ni potvrde da se vode pregovori o ovoj temi. Sporazum je, takođe, tada donešen u senci posete visoke predstavnice EU za bezbednost i spoljnu politiku, Federike Mogerini, prvo Prištini, a potom Beogradu.

Osamdeset pripadnika civilne zaštite na Severu Kosova od njih 751 je, nešto posle Vidovdana, podeljeno u dve grupe, u Ajvaliji, u Prištini – u prostorijama Agencije za hitno upravljanje situacijama – potpisalo ugovore o integraciji, da bi, zatim, još 25 pripadnika CZ-a bilo integrisano u kosovsku korektivnu službu. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.