U KBC „Dr Dragiša Mišović“ dvadesetdevetogodišnja trudnica intubirana

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ u ovom trenutku nalazi se 265 pacijenata, među kojima je i 25 dece. U jedinicama intezivnog lečenja nalazi se 72 pacijenta, od kojih je 15 intubirano, a među njima je i dvadesetdevetogodišnja trudnica koja je u prilično teškom stanju, navodi za RTS načelnik radiologije u toj ustanovi dr Đorđe Lalošević.

Đorđe Lalošević navodi za RTS da je klinička slika pacijenata sada mnogo teža, da mnogo brže dolazi do komplikacija.

„Da li je to britanski ili južnoafrički soj, ja ne mogu da kažem, ali definitivno klinička slika i snimci koje dobijamo skenerom su znatno teži. Zato se treba javiti odmah na početku. Sada postoje neki antivirusni lekovi koji se daju određenog dana  u zavisnosti od kliničke slike koji apsolutno puno pomažu pacijentima. Znači, ako mi zakasnimo jedan, dva dana, to onda nažalost može da se završi tragično“, objašnjava Lalošević.

Ističe da se među pacijentima na respiratoru nalazi i dvadesetdevetogodišnja trudnica.

„Nažalost trudnica 1992. godište je u prilično teškom stanju, mi naravno nećemo odustati, borimo se i borićemo se maksimalno za nju“, navodi Lalošević.

Lalošević je istakao da postoji mogućnost da se koronom zaraze i oni koji su primili obe doze vakcine, ali da je njihova slika puno lakša, i kao primer naveo svog oca od 93 godine, koji je oboleo od kovida posle revakcinacije i leži u bolnici sa kliničkom slikom koja „nije tako loša“.

„Postoji mogućnost da se neko razboli i nakon primanja vakcine, ali apsolutno je to slabija klinička slika“, objašnjava Lalošević.

Upozorava da bez vakcinacije 4,5 miliona građana Srbije neće moći da se pobedi korona, „već ćemo imati vrzino kolo i nećemo izaći odavde“.

„I na ovaj način molim, ako mogu tako da kažem, ljude da se vakcinišu jer bez četiri, četiri i po miliona ljudi koji su vakcinisani, mi nećemo izaći iz ovog vrzinog kola dugo“, apelovao je Lalošević.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.